Cijena riže na 7-godišnjem maksimumu

0

Cijena riže – osnovne hrane u Aziji – dosegle su 7-godišnji maksimum zbog epidemije koronavirusa, jer uvoznici žure da stvore zalihe dok izvoznici ograničavaju pošiljke.

Prema Udruženju izvoznika tajlandske riže, cijena bijele referentne riže porasla je za 12 posto od 25. marta do 1. aprila.

Cijene riže sada su najviše od kraja aprila 2013.

Rast cijena posljedica je veće potražnje za tajlandskom rižom, nakon što su se veliki izvoznici Indija i Vijetnam suočili s poremećajima izvoza strateške osnovne hrane zbog izbijanja pandemije.

Azija proizvodi 90 posto svjetske riže i troši istu količinu.

U Indiji su trgovci rižom prestali potpisivati nove izvozne ugovore, jer nedostatak radne snage i logistički poremećaji koče isporuku već ugovorenih količina.

Vijetnamska vlada u međuvremenu je ograničila izvoz.

Čak i prije martovskog skoka, cijene riže počele su se povećavati krajem 2019. zbog suše na Tajlandu i velike potražnje azijskih i afričkih uvoznika. Tajland je drugi najveći izvoznik u svijetu nakon Indije a ispred Vijetnama.

Do porasta cijena dolazi uprkos očekivane velike proizvodnje ove godine i prenošenja zaliha riže i pšenice koje su na rekordnom nivou.

Udruženje izvoznika tajlandske riže je saopštilo da su zalihe riže dovoljne, ali da postoje poteškoće u pribavljanju radne snage uslijed epidemije virusa, dok radnici iz Kambodže odlaze kući zbog zastoja u cijeloj državi.

To bi moglo otežati sezonske poljoprivredne aktivnosti i pogoditi žetve.

Ovo vanredno stanje dolazi u veoma nezgodno vrijeme za poljoprivredu. Ako se propusti sezona sadnje, neće biti hrane za nadolazeću sezonu ili za cijelu godinu, upozoravaju analitičari.

Podsjetimo da je Rusija objavila vladin dekret o uspostavljanju izvozne kvote za određene žitarice. Ruska ograničenja odnose se na pšenicu, kukuruz, ječam i raž, kao i mješavinu žitarica nazvanih meslin.

J. Polimac