Četiri kompanije žele da istražuju naftu u Hrvatskoj

0

Hrvatskoj Agenciji za ugljovodonike (AZU) stigle su ponude četiri kompanije koje su zainteresovane za istraživanje na području Panonskog bazena.

Kako su saopštili iz Agencije, nakon sjednice tijela za sprovođenje konkursa za izdavanje dozvola za istraživanje i eksploataciju ugljovodonika, četiri ponuđača su se prijavila za šest od sedam ponuđenih istražnih prostora od 14.000 km2, a predali su ponude kojima se međusobno nadmeću sa 13 programa.

Identitet ponuđača nije objavljen, a prema najavi predsjednika Uprave AZU-a Marijana Krpana, postupak izbora trebalo bi da bude završen do početka 2020. Sada slijedi evaluacija ponuda, a zatim se prijedlog dostavlja Ministarstvu zaštite okoliša i energetike. Konačnu odluku donosi Vlada.

Iz AZU-a su objavili i informacije o efektima prvog konkursa za istraživanje na kopnu – izrađuju se dvije istražne bušotine koje bi u narednim nedjeljama trebalo da potvrde i prva nalazišta.

U protekle tri godine trajanja istraživanja na tim lokacijama u proračune lokalnih samouprava na kojima se nalaze uplaćeno je više od 17 miliona kuna naknada, prenio je Poslovni.hr.