Bugarska napravila korak ka uvođenju eura

0

Bugarska vlada odobrila je akcioni plan za pridruživanje zemlje Evropskom mehanizmu deviznih kurseva (EMR-2) i za pristupanje bankarskoj uniji do juna iduće godine.

Bugarska je u julu aplicirala za ulazak u ERM-2, tzv. „čekaonicu” i obavezni dvogodišnji prelazni period za uvođenje eura, nakon što su ministri finansija eurozone i Evropska centralna banka (ECB) dali Sofiji „zeleno svijetlo”.

Bugarska, čija je valuta lev vezana za euro putem valutnog odbora, prva je zemlja koja nije članica eurozone, a koja traži da pristupi bankarskoj uniji, što će omogućiti ECB-u da nadzire vodeće bugarske zajmodavce, izvještava Rojters.

Kako bi poboljšala svoje šanse, Sofija prvo mora da unaprijedi svoj makrofinansijski okvir, da ojača nadzor nebankarskog finansijskog sektora, kao što su penzioni fondovi i osiguravajuća društva, te da uloži veće napore u borbu protiv pranja novca. Takođe, treba da poboljša zakonski okvir koji se odnosi na stečajni postupak nakon što razmotri zakonsku regulativu i pripremi odgovarajuće izmjene.

„Sprovođenje navedenih mjera će obezbijediti usklađivanje sa prethodno preuzetim obavezama u oblastima politke koje su od velikog značaja za nesmetanu tranziciju u ERM-2 i bankarsku uniju do jula 2019, a što će rezultirati uvođenjem eura”, navodi se u saopštenju bugarske vlade desnog centra.

Očekuje se da ECB sprovede provjeru kvaliteta aktive i stres testove u bugarskim bankama prije nego što odobri početak procesa pristupanja koji bi mogao da potraje godinu dana, ali i duže, u zavisnosti od napretka te zemlje.

S niskom inflacijom, budžetskim suficitom i malim javnim dugom, Bugarska već ispunjava nominalne kriterijume za uvođenje jedinstvene evropske valute. Međutim, njen bruto domaći proizvod po stanovniku iznosi tek polovinu od prosjeka EU, a sveprisutna korupcija i problemi u nekim od njenih banaka bacaju sjenku na bugarsku kandidaturu za euro.

Četvrta po veličini bugarska banka je bankrotirala 2014. godine, a baš ove nedjelje likvidacija jedne osiguravajuće kompanije, čija je centrala na Kipru, ostavila je oko 200.000 Bugara bez automobilskog osiguranja, što je dovelo do ostavke šefa tijela za nadzor nad osiguravajućim društavima, prenosi Rojters.