BiH planira izvoz robe životinjskog porijekla u Izrael

0

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac saopštio je da je BiH predala odgovore na predmisijski Upitnik za izvoz robe životinjskog porijekla u Izrael.

– Izraelska strana dostavila nam je predmisijski Upitnik za procjenu sistema, što je preduslov za potencijalni izvoz robe životinjskog porijekla iz BiH, isključujući perad. Ministarstvo je u saradnji sa Kancelarijom za veterinarstvo BiH i drugim nadležnim tijelima za veterinarske kontrole, bezbjednost hrane i zdravlje životinja aktivno radilo na ispunjavanju Upitnika i uspješno smo okončali taj posao – rekao je Košarac.

Pozitivne vijesti donose Vam BiznisInfo i Addiko Bank

On je istakao da se u narednoj fazi očekuje odgovor izraelske strane, nakon što prethodno izvrši neophodne procjene sistema u BiH u pogledu veterinarskih kontrola, bezbjednosti hrane i zdravlja životinja.

– Otvaranje izraelskog tržišta dobra je prilika i dodatni podsticaj za razvoj domaćih poljoprivrednih kapaciteta, zbog čega ćemo uložiti maksimalne napore u realizaciji ovog cilja. Predali smo Upitnik i očekujemo da će Izrael uskoro pozitivno odgovoriti na naš zahtjev za izvoz robe životinjskog porijekla na tražište ove države – poručio je Košarac.

On je zahvalio Kancelariji za veterinarstvo BiH i drugim nadležnim tijelima za veterinarske kontrole, bezbjednost hrane i zdravlje životinja, koja su aktivno radila na popunjavanju odgovora iz predmisijskog Upitnika.

– Naša bazna politika je da kontinuirano radimo na otvaranju novih tržišta za domaće proizvode. U tom smislu, osim EU i zemalja Cefte, posebnu pažnju usmjerili smo na tržišta Rusije, Kine, Malezije, Izraela, Kuvajta, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Saudijske Arabije. Uvjeren sam da će naši zajednički napori doprinijeti pozitivnom ishodu za domaći poljoprivredni sektor – istakao je Košarac.

Srna