Biden povećava porez za kompanije i bogate

0

Ključni odbor Zastupničkog doma Kongresa SAD prihvatio je prijedloge zakona o povećanju poreza za kompanije i bogate kako bi se pomoglo u finansiranju budžetskog plana predsjednika Josepha Bidena vrijednog 3.500 milijardi dolara.

Odbor Zastupničkog doma koji je zadužen za razmatranje budžeta, a u kojem zastupnici demokrata imaju većinu, odobrio je većinom glasova dijelove prijedloga budžetskih zakona koji se odnose na poreze.

Porez na dobit kompanijama povećan s 21 na 26,5 posto.

To uključuje podizanje najviše stope poreza na dohodak s 37 na 39,6 posto i najveće stope poreza na dobit kompanija sa 21 na 26,5 posto.

Prema planu, povećala bi se stopa poreza na kapitalnu dobit sa 20 na 25 posto za Amerikance s oporezivim prihodom iznad 400.000 dolara i dodao prirez od tri posto na prihode veće od pet miliona dolara, prenosi Index.hr.

Mišljenje odbora predstavlja preporuku čelnicima Zastupničkog doma i Senata dok će se u sljedećim nedjeljama raditi na konačnim verzijama zakona o porezima i potrošnji.

Demokrate, koje imaju za cilj usvojiti zakon bez podrške republikanskih zastupnika, ne mogu sebi dopustiti da izgube više od tri glasa u Zastupničkom domu i niti jedan glas u Senatu.

Povećanje poreza očekivani je prijedlog, s obzirom na to da su za vrijeme krize korona vlade Donalda Trumpa i Josepha Bidena odobrile velike fiskalne podsticaje kako bi se pomoglo građanima u prevladavanju krize i podstaknuo oporavak privrede.