Bh. općina dobila poslovnu zonu, uselio prvi investitor

0

Svečanim puštanjem u rad prvog poslovnog objekta za izradu PVC stolarije, Općina Banovići ozvaničila je početak rada poslovne zone Sadnice.

Ovim su stvoreni preduslovi za brži razvoj privrede i poduzetništva, kao i veće mogućnosti za otvaranje novih radnih mjesta.

– Danas je svečani trenutak, ne samo za porodicu Nurković kao prvog investitora, nego i za Općinu Banovići kao vlasnika Poslovne zone. Pored firme Nurković Company, u narednom periodu očekujemo početak rada još jedne firme u Poslovnoj zoni, a takođe intenzivne pregovore vodimo sa još tri investitora – kazao je općinski načelnik Midhat Husić.

Prva firma će upošljavati oko 15 radnika a većina proizvoda namijenjena je za strano tržište.

Takođe, već je počelo proširenje proizvodnih pogona, odnosno izgradnja novog i većeg objekta, koji će zahtjevati i puno više radne snage, navode iz ove firme.

Povoljni uslovi poslovanja

Poslovna zona Sadnice obuhvata područje neposredno uz lokalni put  Banovići – Banovići Selo ukupne površine 240.750 m2, sa 45 parcela čija se površina može prilagoditi potrebama investitora, a početna cijena zemljišta iznosi 11,50 KM po m2.

Načelnik Husić je naveo da se pored velikih ulaganja u izgradnju infrastrukture, u prethodnom periodu dosta radilo na rješavanju imovinsko-pravnih odnosa, na izradi regulacionog plana i pravilnika o podsticajima u poslovnoj zoni Sadnice.

Poslovna zona Sadnice trenutno ima najpovoljnije uslove poslovanja, investitori su oslobođeni svih obaveza, naveo je Husić i istakao da će pored promocije Poslovne zone, fokus rada u naredne četiri godine biti usmjeren na izgradnju 15 novih fabrika.

D.H.