Bh. grad navodno bi mogao ostati bez Lidla zbog lokalnih moćnika

0

Još prošle godine se objavila i raširila vijest da njemački trgovački lanac Lidl dolazi u Žepče i namjerava u tom gradiću izgraditi respektabilni trgovački centar.

No, priča je ubrzo postala ozbiljna i opipljiva i pouzdano se oko 100-njak Žepčaka ponadalo novom i bolje plaćenom poslu.

Općinsko vijeće Žepča je prije nekoliko mjeseci donijelo odluku o prodaji  oko 15 dunuma atraktivnog zemljišta u žepačkim Poljima tik uz prometnicu koja ide rubnim dijelom Žepča i povezuje to mjesto s obližnjim Zavidovićima.

Nije tajna, načelnik Žepča Mato Zovko i njegovi saradnici su zemljište namijenili Lidlu, međutim prethodno se morala ispoštovati zakonska procedura. To su apsolutno željeli i legalisti Nijemci, a to je podrazumijevalo javnu dražbu, piše Dnevni list.

I tu su se pojavili neočekivani problemi. S najizdašnijom ponudom navodno se pojavio Jozo Bakula, vlasnik poslovnog centra u samom središtu Žepča u kojem se pod zakupom nalazi i Konzum.

Naime, Bakula je priznao kako se i pojavio na dražbi zbog straha da će Lidl uništiti Konzum od kojega on naplaćuje pozamašnu mjesečnu kriju, piše mostarski list.

Kako bi spriječio dolazak njemačkog trgovačkog giganta Jozo Bakula redovno na javnim dražbama nudi više novca nego Lidl.

Iako je to sve legalno, načelnik Mato Zovko i neki drugi lokalni moćnici su u više navrata pokušavali omekšati Bakulu i uvjeriti ga da zbog viših ekonomskih ciljeva odustane od nadmetanja za kupovinu općinskog zemljišta.

Uprkos silnim uvjeravanjima Jozo Bakula ne daje naznake da bi mogao pokleknuti. Ali, sve upućuje da vlasnici i menadžment Lidla gube strpljenje i da su vrlo blizu odluke da odustanu od gradnje trgovačkog centra u Žepču.