Bezosovo bogatstvo premašilo 150 milijardi dolara

0

Dionice Amazona zabilježile su novi skok u ponedjeljak i dostigle rekordnu vrijednost, čime je bogatstvo Džefa Bezosa premašilo granicu od 150 milijardi dolara, prema mjerenjima Forbesa i Bloomberga.

Skok dionica desio se pred početak takozvanog Amazon Prime Daya, odnosno dana masovne kupovine uz velike popuste na ovoj online trgovačkog platformi.

Dionice Amazona ove godine su porasle za 60 posto i tržišna vrijednost kompanije sada je 890 milijardi dolara. Bezos posjeduje 16 posto dionica u Amazonu, a vlasnik je i kompanije Blue Origin za letove u svemir i lista Washington Post.

Ukoliko Amazon bude imao još jedan uspješan kvartal, mogao bi postati prva kompanija na svijetu čija je vrijednost preko 1.000 milijardi dolara, javlja CNN Money. Time bi Bezosovo lično bogatstvo dostiglo iznos od 175 milijardi dolara.

Bezos sada ima 55 milijardi dolara više od druge najbogatije osobe na svijetu – Bila Gejtsa.

Bloomberg još piše da je Bezos sada zvanično najbogatija osoba u modernoj istoriji.

Naime, Bil Gejts je 1999. godine nakratko imao bogatstvo od 100 milijardi dolara, a to bi, kada se uzme u obzir inflacija, iznosilo današnjih 149 milijardi. Prelaskom praga od 150 milijardi dolara Bezos je srušio i taj rekord.

Osim toga, on se približio i bogatstvu najbogatije dinastije na svijetu, porodice Valton, koji su vlasnici Walmarta i koji zajedno imaju imovinu od 151,5 milijardi dolara.