Berlin traži dokaze da Sjeverni tok 2 ispunjava njihove zahtjev

0

Njemački energetski regulator saopštio je danas da očekuje od švajcarske kompanije Sjeverni tok 2 da pruži uvjeravanja da istoimeni gasovod ispunjava zahtjeve tog tijela za sertifikaciju, tako što će dostaviti ažurirane informacije o toj infrastrukturi.

– U komunikaciji smo s kompanijom Sjeverni tok 2 i očekujemo da će biti dostavljeni neophodni dokazi. U Bundesnecagenturi pažljivo provjeravamo usklađenost s regulatornim zahtjevima – navodi se u saopštenju regulatora, prenosi Reuters.

Njemačka energetska agencija je takođe navela da razmatra zahtjev ukrajinske gasne kompanije Naftogaz i gasne kompanije GTSOU za učešće u procesu sertifikacije Sjevernog toka 2.

Sa druge strane, ruski predsjednik Vladimir Putin je najavio da će druga cijev gasovoda biti napunjena gasom do sredine ili kraja decembra i poručio da je Rusija spremna da počne da snabdijeva Evropu gasom preko Sjevernog toka 2 čim dobije odgovarajuću dozvolu njemačkog regulatora, prenosi Tanjug.

– Prva cijev Sjevernog toka 2 već je napunjena gasom. Ako sutra njemački regulator da dozvolu za snabdijevanje, odmah narednog dana će krenuti isporuke, 17,5 milijardi kubnih metara – rekao je Putin u obraćanju u debatnom klubu Valdaj, prenosi Russia Today.

Podsjetio je da će ovim gasovodom biti isporučivano ukupno 55 milijardi kubnih metara prirodnog gasa godišnje.

– S obzirom na to da će nestašica gasa na evropskom tržištu, prema našim proračunima, iznositi 70 milijardi kubnih metara, 55 milijardi kubnih metara je dobar obim – rekao je on.

Ruski predsjednik je takođe napomenuo da su američke i bliskoistočne kompanije smanjile isporuke gasa Evropi 2021. godine, dok je ruski Gasprom povećao isporuke zemljama van Zajednice nezavisnih država za 8,7 posto, odnosno za 11 milijardi kubnih metara.