Austrijski trgovci pobunili se protiv Amazona

0

Austrijski malotrgovci požalili su se matičnom regulatoru na Amazonovu dvostruku ulogu malotrgovca i platforme za trgovinu, saopćeno je u ponedjeljak iz nadležnog udruženja.

U najvećem austrijskom udruženju malotrgovaca, pojašnjavajući razloge podnošenja prigovora, ističu kako je “glavni problem” dvostruka uloga Amazona kao malotrgovca i platforme za trgovanje na kojoj se prodaju proizvodi drugih malotrgovaca, prenosi agencija Hina.

– Amazon teoretski može vidjeti cijene malotrgovaca registriranih na svojoj platformi, ponuditi niže cijene i u dugoročnoj perspektivi privući njihove poslove – istaknuli su u udruženju malotrgovaca.

Navode ujedno podatak da je 93 posto svih austrijskih kupaca na internetu barem jednu kupnju obavilo putem Amazona. U Amazonu nisu odmah bili dostupni za komentar prigovora austrijskih malotrgovaca.

Austrijski list Der Standard objavio je da raspolaže dokumentima koji pokazuju da će austrijski savezni ured za zaštitu tržišnog natjecanja (BWB) pokrenuti istragu o Amazonu.

– Zaprimili smo prigovor i ispitujemo ga – kazala je u ponedjeljak glasnogovornica BWB-a, potvrdivši navode iz saopćenja Austrijske udruge malotrgovaca.

Ujedno je istaknula da u ovom trenutku u BWB-u tek analiziraju pritužbu.

– To nisu naši dokumenti – poručila je.

Evropska komisija i njemačka regulatorna agencija također su pokrenule istragu zbog Amazonove uloge na tržištu, podsjeća Reuters.