Austrija 15. juna otvara granice ka istočnim susjedima

0

Granice Austrije sa Češkom, Slovačkom i Mađarskom u potpunosti će se otvoriti 15. juna, saopćilo je u subotu ministarstvo unutarnjih poslova.

Time će Austrija nastaviti ublažavanje graničnih kontrola prema svoim susjedima na istoku nakon što je isti dogovor prethodno postignut i sa susjedima na zapadu, prenijela je agencija Reuters.

Najava dolazi nakon što je rethodno dogovoreno uklanjanje ograničenja putovanja između Njemačke, Austrije, Švicarske i Lihtenštajna od 15. juna nadalje i ublažavanje ograničenja po pitanju osoba koje mogu prelaziti granice.

Ograničenja za tranzit iz Italije ostaju na snazi.

“Naš cilj je imati što više slobode i samo onoliko ograničenja koliko je to neophodno. Ova ublažavanja stvaraju malo više normalnosti za ljude u pograničnom području i olakšavaju putnicima njihovu svakodnevnicu”, rekli su u zajedničkoj izjavi ministri unutrašnjih, vanjskih i evropskih poslova.

Evropska unija u srijedu je zatražila ponovno otvaranje unutarnjih granica i ponovno pokretanje putovanja, ali je preporučila da evropske vanjske granice ostanu zatvorene za većinu putovanja barem do sredine juna.

B. Šutvić