ArcelorMittal Zenica potpisuje tri nova investiciona ugovora

0

Kompanija ArcelorMittal Zenica planira potpisati tri investiciona ugovora čijom će se realizacijom značajno poboljšati uslovi proizvodnje i zaštita okoline, jer se ciljano planiraju projekti smanjenja emisija industrijske prašine, piše Faktor.

Planirana je realizacija ugradnje drugog “hibridnog filtera” u pogonu Aglomeracija ukupne vrijednosti oko pet miliona KM, a završetak realizacije se očekuje u maju naredne godine. Realizacijom ovog projekta, kao i prethodnog, emisije prašine će biti smanjene na vrijednosti povoljnije i od evropskih normi.

Drugi projekt je ugradnja novog i nadogradnja postojećih sistema za kontinuirani monitoring emisija u zrak iz postrojenja ArcelorMittal Zenica. U prvoj fazi izvršiti će se ugradnja novog sistema na dimnjaku Koksare, izmještanje i nadogradnja sistema za monitoring emisija u zrak na dimnjacima Aglomeracije. Ukupna vrijednost ovog projekta je oko 900.000 KM, a završetak realizacije se očekuje do kraja ove godine.

– Osim navedena dva projekta zaštite okoline, ArcelorMIttal Zenica nastavlja i sa daljim ulaganjem u povećanje proizvodnih kapaciteta. Novim ugovorom predviđa se ugradnja druge linije u Tvornici građevinske armature u pogonu Valjaonice, a završetak realizacije je januar 2019. godine. Investiranjem dodatnih 2,52 miliona KM u nabavku još jedne linije za proizvodnju armaturnih mreža, koja se sastoji iz mašine za orebravanje i mašine za izradu armaturnih mreža, proizvodnja mreža u ovoj tvornici će se povećati dvostruko – kazala je asistentica managera ArcelorMittal, Alena Kahrimanović.