Aramco izranja “kao feniks iz pepela”

0

Saudijska Arabija će obnoviti prekinutu proizvodnju 5,7 miliona barela nafte dnevno do kraja septembra i uspjela je obnoviti zalihe nafte na nivoima na kojima su bili prije napada na njena postrojenja, povlačenjem iz naftnih zaliha.

Ministar energetike, princ Abdulaziz bin Salman, rekao je da će proizvodnja nafte u oktobru biti 9,89 miliona barela dnevno te da će najveći svjetski izvoznik nafte ovog mjeseca osigurati potpuno snabdijevanje naftom, prenosi Reuters.

Kazao je da će kraljevstvo do kraja septembra dostići kapacitet od 11 miliona barela dnevno, a do kraja novembra 12 miliona barela dnevno.

“Isporuke nafte vratit će se na tržištu na nivo na kojem su bile prije napada u subotu u 3:43 ujutro”, rekao je ministar na konferenciji za novinare dodajući da je državni naftni div Aramco izronio “poput feniksa iz pepela” nakon napada.

Izvršni direktor Aramcoa Amin Nasser rekao je da je kompanija koja se priprema za početnu javnu ponudu (IPO) još uvijek u procesu procjene radova na popravci, ali da šteta “nije toliko značajna”, s obzirom na veličinu kompanije.