Prepolovljena saudijska proizvodnja nafte

0

Saudijska Arabija je u subotu obustavila polovinu svoje proizvodnje nafte, nakon što je niz udara bespilotnih letelica pogodio najveće svjetsko postrojenje za preradu nafte u napadu za koji su odgovornost preuzeli jemenski pobunjenici Huti, javio je CNBC.

Zatvaranje će utjecati na gotovo 5,7 milijuna barela sirove proizvodnje dnevno, što predstavlja oko 5% svjetske dnevne proizvodnje nafte, navodi Saudi Aramco. U augustu je Saudijska Arabija proizvela 9,85 miliona barela dnevno, pokazali su najnoviji podaci američke Uprave za energetske informacije.

Saudijski ministar energetike Abdulaziz bin Salman rekao je da su napadi također doveli do zaustavljanja proizvodnje plina koja će smanjiti opskrbu etanom i tekućinama prirodnog plina za 50%.

Predsjednik i izvršni direktor Aramca, saudijske državne naftne kompanije, Amin Nasser rekao je da niko nije ozlijeđen u napadima, a posade za hitne slučajeve su zaustavile požare i stavile situaciju pod kontrolu.

„U toku je rad na obnavljanju proizvodnje, a o napretku ćemo izvijestiti za oko 48 sati“, rekao je Nasser.

Podsjetimo, dva velika naftna postrojenja u vlasništvu Aramca napadnuti su juče dronom, što je izazvalo požare u Abqaiqu, mjestu najvećeg postrojenja ove kompanije za preradu nafte, dok je drugi napad dronom izazvao požar na naftnom polju Khurais.

Odgovornost za napad preuzela je pobunjenička grupa Huti u Jemenu koja je kazala kako su poslali 10 dronova za napade.