Rast cijena će se nastaviti i u narednih godinu i po

0

Američki analitičar prehrambene industrije i urednik portala “SuperMarketGuru” Phil Lempert upozorio je javnost da će se trenutni opći rast cijena hrane na tržištu nastaviti još godinu i po, prenosi Anadolu Agency (AA).

On je za američku televiziju CBS kazao da cijene hrane još nisu dostigle očekivani rast.

“Cijene će nastaviti rasti još dobrih godinu i pol. Najveći porast koji ćemo vidjeti odnosi se na sve što je životinjskog porijekla, bilo da se radi o jajima, mlijeku, svinjetini ili govedini”, kazao je Lempert.

Veleprodajne cijene hrane porasle su u augustu za 8,3 posto na godišnjem nivou, saopćilo je američko Ministarstvo rada te je dodalo da je to najveći rast cijena u protekloj deceniji.

Ukazujući na ograničene zalihe proizvoda poput mlijeka, maslaca, sode, grickalica i proizvoda od papira, CBS Los Angeles javlja da su rekordno visoke veleprodajne cijene i nedostatak određenih artikala privukli pažnju kupaca.

Dok su rastuće cijene hrane dijelom posljedica velikih gubitaka u zalihama hrane za životinje zbog požara u Kaliforniji, tome su zasigurno doprinijeli i drugi problemi u lancu opskrbe i nedostatka radne snage.

Ističući i veliki nedostatak vozača kamiona, Lempert je rekao da su troškovi rashladnog transporta porasli za oko 10,4 posto.

“Trgovci na malo koji kreiraju svoje narudžbe kako bi popunili svoje police ne dobivaju ono što naruče”, pojasnio je Lempert i dodao da trgovci primaju samo 50-70 posto svojih narudžbi.

Kupac Kathleen Postal je rekla da joj je teško pronaći stvari koje želi dok kupuje namirnice.

“Čini se da je sve samo za jedan do dva dolara skuplje. Sve postaje veoma skupo”, kazala je Postal.