Američki Rivian otvorio tehnološki centar u Beogradu

0

Američki proizvođač električnih vozila Rivian svečano je jučer otvorio tehnološki centar na Novom Beogradu.

Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, na otvaranju je rekao da su “zvjezdane staze” stigle u Srbiju s obzirom da je došla jedna od najinovativnijih kompanija u svijetu za e-vozila.

– Danas sam prvi put osjetio kako to izgleda biti Žan Lik Pikard iz Zvjezdanih staza i sjediti za komandama potpuno inteligentnog vozila na električnih pogon – rekao je Vučić.

Istakao je da se nada da je otvaranje tehološkog centra samo početak i prvi stadijum i da će se i proizvoditi ta električna vozila u Srbiji

– Rivian će u naredne dvije godine imati 500 zaposlenih u tehnološkom centru u Beogradu i Novom Sadu, ali vjerujem da je to samo početak – istakao je Vučić.

Predstavnici kompanije su predstavili Vučiću najnoviji model, jedno od električnih terenskih vozila Riviana, i naglasili da ono nudi vozačima zasta jedno fantastično iskustvo, s obzirom da ima snagu od čak 835 konjskih snaga. Kako su rekli iz kompanije, predstavljeni terenac postiže izuzetnu brzinu za samo tri sekunde i ima baterije od 135 kilovata. Takođe, vozilo je opremljeno sa dosta tehnologije i ima čak 11 kamera, koje koristi kako bi se bolje kretalo i pratilo saobraćaj.

Kompanija je saopštila da je pristiglo nekoliko stotina prijava za posao u centru u Beogradu. Naveli su da su prvi zaposleni počeli sa radom prethodnih dana, kao i da će Rivian u narednim mjesecima širiti svoj tim u Beogradu.

Rivian će, kako je ranije najavljeno, prije kraja ove godine otvoriti 200 radnih mjesta za inženjere, a onda 1.000, prenio je Tanjug.