Adria Airways na korak do potpune propasti

0

Agencija za civilno vazduhoplovstvo Slovenije započela je reviziju poslovanja Adria Airwaysa nakon što je obavezala tog prevoznika da dostavi dokaz o likvidnosti do 1. januara 2019. godine.

Adria je 31. decembra prošle godine dostavila potrebnu dokumentaciju, nakon što je njen vlasnik, njemački fond 4K Invest, dokapitalizovao s četiri miliona eura i obećao dodatnih deset miliona eura u prvom tromjesečju 2019. godine, javlja Poslovni dnevnik.

Ako regulator utvrdi da Adria nije u stanju da dokaže svoju buduću likvidnost i finansijsku stabilnost, mogla bi se suočiti s kaznama, koje mogu uključivati i oduzimanje operativne licence odnosno sertifikata avionskog operatora (AOC), iako su takve ekstremne mjere malo vjerojatne.

Dugovi sve veći

U saopštenju, Agencija je izjavila: “Ovaj opsežni materijal biće temeljno razmotren i očekuje se da će evaluacija biti dovršena u roku od mjesec dana”. Nakon pregleda finansijskog izvještaja kompanije za 2017, Agencija je utvrdila da je Adria ispunila jedan od uslova za proglašenje nesolventnosti.

“Do kraja 2017. godine nesolventnost nije objavljena, zbog čega je Agencija donijela odluku kojom se nalaže kompaniji da reguliše svoje finanzije”, rekao je Rok Marolt, čelnik Agencije za civilno zrakoplovstvo.

Adria je, međutim, nedavno napomenula kako su njene finansije u dobrom stanju.

Holger Kowarsch, izvršni direktor Adria Airwaysa, ranije je izjavio da će finansijski gubitak u 2018. godini biti “značajan”, ali je dodao da će se kompanija restrukturirati i postaviti na “čvrste temelje”.

Prema godišnjem izvještaju o poslovanju, prošle godine Adria Airways je zabilježila više od 5 miliona eura neto gubitka. Sada Adria Airways, koja zapošljava 400 osoba, samo kontroli avionskog prometa duguje više od milion eura, dok ostali povjerioci ne žele otkriti svoja potraživanja, navodi agencija STA.

“Svi nadzori koje provodi Agencija za civilno vazduhoplovstvo određeni su službenim propisima, a agencija je dužna da sprovodi redovne procjene finansijskog stanja prevoznika u odnosu na ispunjavanje uslova za održavanje operativne licence.

Adria Airways redovno obavještava Agenciju o svojim finansijskim rezultatima i Agencija redovno donosi rezolucije i nalaze koje slijedimo”, rečeno je iz avio-kompanije.

Dodali su da odluka Agencije da Adria Airways mora dostaviti dokaze kako je primila sredstva bilo kroz dokapitalizaciju ili na bilo koji drugi način do kraja 2018. godine nije izuzetne prirode i ne znači da je Adria Airways u lošijem stanju nego prije ili da joj prijeti prizemljenje flote “kako to neki mediji impliciraju”, jer je riječ o redovnim mjerama.