5 vještina koje vam mogu pomoći da postanete lider

0

Kako biste bili dobar lider nije bitno samo dobro znati posao, bitne su i neke druge vještine.

Ovih pet vještina treba da ima svaki dobar lider:

Tri vrste refleksije

Prvi alat reflektuje sopstvena iskustva. Drugi, reflektuje tuđa kroz knjige, različite medije ili učenje. Treće je sposobnost instinktivnog kombinovanja ta dva kako bi se došlo do najmudrije odluke.

Morate biti sposobni reflektovati tuđa iskustva kako biste donijeli najmudrije odluke. Oni koji uče od drugih su oni koji će daleko dogurati u poslu.

Kao vođi, ovako razmišljanje omogućuje vam da ostavite greške iza sebe, da ih nikada ne počinite – ili da donesete najbolju odluku na temelju nečega što je neko drugi naučio. To je mudrost.

Nekima liderstvo ide prirodno od ruke, dok su neki postali najbolji lideri zahvaljujući učenju i iskustvima od drugih.

Samorefleksija

Samorefleksija je način na koji stičete mudrost iz vlastitih iskustava. Nedostatak samorefleksije je način na koji ponavljate greške u nedogled.

Samorefleksija znači ostaviti svoj ego po strani i iskreno pogledati kako se uklapate u trenutnu sliku. Koje su vaše prednosti? Gdje se možete poboljšati? Iskreno odgovorite na ova pitanja, a zatim učinite nešto po tom pitanju.

Ovo je vrlo teško za narcisoidne ili arogantne ljude, zbog čega se te osobine nikada ne nalaze u najboljim vođama.

Slušanje sopstvene intuicije

Dobar vođa svaku svoju odluku preispituje i analizira. Prilikom analize koristi se dostupnim informacijama i intuicijom. Mnogi poznati lideri govorili su o vrijednosti intuicije.

Roy Rovan je rekao: “Taj osjećaj, taj mali šapat unutar vašeg mozga, može sadržavati daleko više informacija – i činjenica i dojmova – nego što ćete vjerojatno dobiti satima analizirajući”.

Iako je intuicija dobra, nemojte se nikada na nju oslanjati u potpunosti.

– Nikada nemojte zanemariti sjajan osjećaj intuicije i vlastitog instinkta, ali nikada nemojte vjerovati da je to dovoljno – rekao je Robert Heler.

Slušajte taj mali glas u sebi koji vas gurka tu ili tamo. Ali filtrirajte taj glas kroz svoj svjesni razum.

Razmišljati kao običan radnik

Većina dobrih vođa započeli su svoj posao kao obični radnici. Bili su empatični, gledali su tadašnjeg vođu i učili su od njega. Svoj posao izvršavali su najbolje što su mogli.

Nakon što radnik postane vođa, on zna kako oni ispod njega razmišljaju te ih može motivirati i usmjeriti. On će za to iskoristiti svu svoju snagu jer ih on najbolje razumije jer je bio na istom mjestu. On će vidjeti stvari sa njihovog gledišta i cijenit će sve što oni rade. Ova empatija ključna je za dobro vođstvo, piše 24 sata.

Dobar lider zna da kad je jednom na vlasti, njegov posao je služiti potrebama tima kako bi tim mogao odraditi najbolji posao – a ne obrnuto.

Biti svoj

Gola istina o nečijem karakteru najjasnije se otkriva kada ste u problemima. Lako je biti plemenit kad stvari idu savršeno.

Lako je učiniti pravu stvar kada nema iskušenja da učinite nešto loše.

Nažalost, neki lideri gube hrabrost i raspadaju se kada dođe do problema. To se događa jer nemaju čvrstu osnovu o tome ko su i u šta vjeruju, piše 24 sata.

S druge strane, jake vođe postaju jači u nedaćama. Njihov sud postaje oštriji.

Mnogi se ljudi pitaju šta bi učinili u teškoj poslovnoj situaciji ili u nečemu što bi se moglo dogoditi. Dobar način da saznate ko ste, je taj da dobrovoljno radite teške stvari prije nego što do njih dođe. To može biti bilo koji dobrovoljni izazov koji vas izaziva. Mislite da ne možete trčati? Prijavite se za maraton.

Kad znate kako reagujete na nedaće, bit ćete puno bolji vođa, piše Your Tango.