3 psihološke vještine koje će vam pomoći da razmišljate kao šampion

0

Zamislite da imate manje od 24 sata prije nekog važnog govora pred mnogo ljudi. Vježbali ste svoj govor hiljadu puta i u komforu vaše kuće pred ogledalom sve zvuči i izgleda savršeno. Međutim, na generalnoj probi ste zamuckivali, “progutali” nekoliko riječi i zaboravili pola onoga što ste isplanirali da kažete.

Zabrinuti ste da ćete sutradan, pred publikom, “blokirati” i propustiti jedinstvenu priliku.

Šta možete uraditi da povećate svoje šanse da budete uspješni? Možete da pročitate sve što postoji na internetu o dobrom govoru? Uvježbavate svoj govor mnogo, mnogo puta? Zovete prijatelje da vam budu podrška? Ili da vizualizujete sebe na samom performansu?

Prema istraživanju, trebalo bi veče da provedete tako što ćete zamišljati svoj govor vrlo uspješnim. Kada je pritisak veliki, konverzacija sa samim sobom može mnogo značiti.

Vizualizacija je jedna od tri psihološke vještine koja će vam pomoći da vaš nastup, govor bude uspješan.

Kako da primijenite ove vještine?

Bez obzira da li želite da prikažete prezentaciju na najbolji mogući način ili želite da tražite povišicu od šefa, ove psihološke vještine mogu u tome da vam pomognu, piše Thriveglobal. Evo kako da ih implementirate u svoj život:

  1. Zamislite uspjeh!

Kada razmišljate o tome da ćete uspjeti, povećavate šanse da stvarno i uspijete. Ali istraživanja pokazuju da ljudi imaju dosta muka da sebe zamisle kako uspijevaju, jer ne znaju tačno kako to da urade.

Proces je vrlo jednostavan – samo prođite kroz cijeli performans korak po korak. I svakog minuta razmišljajte o željenom ishodu.

  1. Pričajte sami sa sobom

Zamislite da Tajger Vuds svaki put kada zamahne štapom za golf pomisli u sebi: „Ova loptica sigurno neće ući u rupu“. On ne bi bio na samom vrhu ako sebi govori negativan ishod tokom igre.

Studije su pokazale da je motivacioni govor koji vodite sa samim sobom bolji od toga da vam neko drugi daje instrukcije i podršku. Podsjećajte sebe kako se dobro osjećate kada završite neki projekat uspješno ili protrčite kroz cilj.

  1. „Ako – Onda“ planiranje

„Ako – onda“ izjave su vrlo efikasne kada se takmičite, kao i u promjeni navika, poput gubljenja kilograma.

Ovakvo planiranje možete vježbati tako što ćete identifikovati izazov sa kojim se suočavate („ako“) i isplanirati korake koje ćete preduzeti („onda“). Na primjer, možete reći sebi: „Ako sumnjam u sebe, počeću da mislim o svemu što znam i umijem“ ili „Ako moje srce počne brzo da kuca, disaću duboko kako bih se smirio/-la“.

Ukoliko imate plan kako da pristupite izazovima, to vam može pomoći da prebrodite sve prepreke i utišate emocije poput anksioznosti i straha.

Vježbajte svoje vještine

Kao i sve ostale vještine, i ove na psihološkom nivou se mogu uvježbavati. Ne morate čekati poseban dan ili događaj da to uradite. Možete ih uvježbavati na sastancima, kada telefonirate ili kada planirate svakodnevne projekte.

Konstantnim vježbanjem, izgradićete mentalnu snagu koja vam je potrebna za dalji razvoj.

Izvor: Bizlife