10 pitanja koja ne smijete postaviti na razgovoru za posao

0

Na svakom razgovoru za posao, poslodavci će vas pitati da li imate vi neko pitanje za njih. zbog čega pitanja treba da spremite unaprijed.

Pitanja koja postavite poslodavcu takođe predstavljaju svojevrsni test koji morate da prođete. Kako ne biste uprskali ovaj test, sajt Radni odnos donosi 10 pitanja koja nikako ne smijete da postavite na intervjuu:

1. Čime se tačno kompanija bavi?

Ako postavite ovo pitanje, poslodavac će shvatiti da se vi uopšte nijeste raspitali o kompaniji. Ako se niste raspitali, potražili websajt ili ime kompanije na internetu, onda će se to shvatiti kao nezainsteresovanost, lijenost i neodgovornost, što vam daje automatski manje šansi da dobijete posao.

2. Da li postoji godišnji bonus?

Pitanje o posebnim povlasticama koje se nude zaposlenima se postavlja samo u trenutku kada ste već dobili posao, pa treba da pregovarate o plati. Na prvom razgovoru treba postavljati isključivo pitanja vezana za konkretno radno mjesto, kao i za kompaniju.

3. Da li mogu četvrtkom da izlazim ranije sa posla?

Djelovaćete neprofesionalno ako zatražite specijalan tretman prije nego što ste i dobili ponudu za posao. Poslodavac može pomisliti da ćete stalno imati specijalne zahtjeve. Stoga, bilo kakve naknadne pojedinosti pomenite tek nakon što ste dobili ponudu za posao.

4. Da li ću moći da se za par mjeseci prebacim u marketing?

U slučaju da počnete da postavljate pitanja o prebacivanju u drugi sektor ili radno mjesto djelovaće kao da, u stvari, vi i ne želite da radite konkretan posao za koji ste aplicirali. Imajte u vidu da je poslodavcu u tom trenutku potrebna osoba za konkretno radno mjesto koje je oglašeno. Nemojte ni na koji način ukazivati da biste radije radili nešto drugo.

5. Da li zaposleni dobijaju popust na vaše proizvode?

Na razgovoru za posao se vodi diskusija o tome kako i da li vi možete nešto da doprinesete poslodavcu. Ovo pitanje nema veze sa vašim poslom i može biti pogrešno protumačeno.

6. Koliko traje pauza za ručak?

Normalno je da nas interesuje dužina pauze, mnogi bi postavili ovo pitanje bez ikakve loše namjere. Međutim, pitanje spada u grupu pitanja koja mogu navesti poslodavca da pomisli kako je vaš cilj da radite što je manje moguće. Još niste ni dobili posao, a već razmišljate o tome kako da ga izbjegnete. Stoga u prvoj fazi izbjegavajte ovo i slična pitanja.

7. Da li provjeravate preporuke?

Djelovaće kao da nešto imate da krijete ako pitate ovako nešto. Za svaku preporuku se podrazumijeva da ona može biti provjerena.

8. Kakav sam bio?

Poslodavac ne može odmah da odgovori na ovo pitanje, s obzirom da je za odluku potrebno da se ispitaju svi kandidati kao i da se svi utisci slegnu. Možete djelovati očajno, a znamo da to poslodavci ne vole. Umjesto toga, postavite pitanje nalik na: “Zaista mi je prijao razgovor, zainteresovan sam za posao, šta još mogu da uradim kako bih vam dokazao da sam prava osoba za vas? Da li želite još neke dokumente, preporuke?”

9. Da li se radi prekovremeno?

Pitanje o prekovremenom radu takođe može djelovati kao da nijeste željni da radite. Umjesto toga pitajte kako izgleda prosječan radni dan, kako bi na osnovu odgovora shvatili koliko se radi tokom dana.

10. Nemam pitanja

Poslodavac vam može u svom predstavljanju firme podrobno objasniti sve detalje koji vas interesuju. Iako su vam možda sve nedoumice razriješene, potrudite se da postavite dodatno pitanje u svakom slučaju. Na taj način ćete djelovati zainteresovano i radoznalo. U suprotnom možete ostaviti utisak osobe koja će po svaku cijenu uzeti posao. Postavljanjem pitanja povećavate šanse za zaposlenje i djelujete ozbiljno.

Investitor.me