10 najbogatijih Rusa postali još bogatiji

0

Uprkos pandemiji koronavirusa, slabljenju rublje i američkih pretnji sankcijama, 2021. godina bila je dobra za najbogatije Ruse. Čak odlična. Oligrasi su postali još bogatiji, pa sad deset najbogatijih prema Forbes listi milijardera za 2021. godinu vrijede 223 milijarde dolara. Godinu dana ranije, ta cifra iznosila je 152 milijarde, prenosi Nova.rs.

Na ovogodišnjoj listi na prvom mjestu je Aleksej Mordašov, nakon skoka cijena akcija u kompaniji za proizvodnju čelika „Severstal“ i privatnom rudniku zlata „NordGold“. Kasa Alekseja Mordašova za samo godinu dana punija je za 12,3 milijardi, a njegovo ukupno bogatstvo sada iznosi 29,1 milijardi, navodi portal.

Vladimir Potanjin i Vladimir Lisin, prošlogodišnji broj 1 i broj 2, pali su za po jedno mjesto, iako su i oni ostavili značajane prihode i uvećali svoja bogatstva. Potanjin je ove godine zaradio 7,3 milijardi dolara, zahvaljujući metalnom gigantu „Nornikelj“ čiji je Potanjin vlasnik, a čije su cijene akcija porasle za 37 odsto. Lisin je bogatiji za 8,1 milijardu dolara, jer su akcije njegovog „Novolipetsk Stila“ porasle za 110 odsto.

Zanimljivo je da ove godine na listi deset najbogatijih nema Romana Abramoviča, kao ni Mihaila Fridmana, iako su obojica tokom 2021. godine zaradili više novca. Njih su na listi zamijenili Pavel Durov i Sulejman Kerimov.

Durov, osnivač aplikacije za razmjenu poruka „Telegram“ i sada deveti najbogatiji Rus, profitirao je na činjenici da se rivalska aplikacija „Whatsapp“ počela da gubi korisnike zbog sumnji u privatnost i bezbjednost podataka, a „Telegram“ je premašio 500 miliona korisnika mjesečno. Sulejman Kerimov plasirao se na deseto mjesto liste zahvaljujući vlasničkom udelu od 76 odsto u „Poliusu“ najvećem ruskom proizvođaču zlata čije su akcije porasle za 73 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Ovo je lista deset najbogatijih:

1. Aleksej Mordašov

Neto vrijednost: 29,1 milijardi dolara

Izvor bogatstva: čelik, investicije

2. Vladimir Potanjin

Neto vrijednost: 27 milijardi dolara

Izvor bogatstva: metal

3. Vladimir Lisin

Neto vrijednost: 26,2 milijardi dolara

Izvor bogatstva: čelik, transport

4. Vagit Alekperov

Neto vrijednost: 24,9 milijardi dolara

Izvor bogatstva: nafta

5. Leonid Mikhelson

Neto vrijednost: 24,9 milijardi dolara

Izvor bogatstva: gas, hemikalije

6. Genadij Timčenko

Neto vrijednost: 22 milijarde dolara

Izvor bogatstva: nafta, gas

7. Ališer Usmanov

Neto vrijednost: 18,4 milijardi dolara

Izvor bogatstva: čelik, investicije, telekomunikacije

8. Andrej Meljničenko

Neto vrijednost: 17,9 milijardi dolara

Izvor bogatstva: nafta

9. Pavel Durov

Neto vrijednost: 17,2 milijardi dolara

Izvor bogatstva: aplikacija Telegram

10. Sulejman Kerimov

Neto vrijednost: 15,8 milijardi dolara

Izvor bogatstva: investicije