1. januara na snagu stupa najveći trgovinski sporazum na svijetu

0

Najveći trgovinski sporazum na svijetu (RCEP) – koji uključuje Kinu ali isključuje SAD – stupit će na snagu u januaru sljedeće godine.

Vijest dolazi nakon što su Australija i Novi Zeland objavili da su ratificirali sporazum.

Regionalno sveobuhvatno ekonomsko partnerstvo ili RCEP prošle godine je potpisalo 15 azijsko-pacifičkih zemalja. Riječ je o 10 članica Udruženja država jugoistočne Azije (ASEAN) i pet njihovih najvećih trgovinskih partnera, to su Kina, Japan, Južna Koreja, Australija i Novi Zeland.

Australija je u saopštenju u utorak rekla da je njena ratifikacija – zajedno s ratifikacijom Novog Zelanda – utrla put da sporazum stupi na snagu 1. januara 2022. i omogućila RCEP-u da dosegne “prekretnicu”.

Novi Zeland je u srijedu u zasebnom saopštenju potvrdio svoju ratifikaciju.

RCEP će biti na snazi 60 dana nakon što najmanje šest članica ASEAN-a i tri ne-ASEAN-ove potpisnice ratifikuju sporazum.

Zemlje ASEAN-a koje su do sada ratifikovale sporazum su Bruneji, Kambodža, Laos, Singapur, Tajland i Vijetnam, navodi se na web stranici australskog Ministarstva vanjskih poslova i trgovine. Osim Australije i Novog Zelanda, druge zemlje izvan ASEAN-a koje su također ratificirale RCEP su Kina i Japan.

RCEP pokriva tržište od 2,2 milijarde ljudi i 26,2 biliona (hiljada milijardi) dolara globalne proizvodnje. Partnerstvo će stvoriti trgovinsku grupaciju koja pokriva oko 30 posto svjetske populacije, kao i globalne ekonomije.

Također je veći od drugih regionalnih trgovinskih blokova kao što su Sporazum Sjedinjenih Država, Meksika i Kanade (USMCA) i Evropska unija.

Analitičari kažu da su ekonomske koristi RCEP-a skromne i da će trebati godine da se materijalizira.

Ipak, sporazum je viđen kao geopolitička pobjeda Kine u vrijeme kada američki ekonomski utjecaj u Aziji i Pacifiku jenjava.