Povećana prodaja automobila u EU

0

Prodaja automobila u Evropskoj uniji povećana je u junu za 2,1 odsto, na 1,54 miliona jedinica.

To je najsnažniji junski rezultat od 2007. godine, ali je uprkos tome stopa rasta na mjesečnom nivou usporila sa majskih 7,6 procenata.

Pokazatelji sa pet najvećih evropskih tržišta dosta variraju, pri čemu su Italija i Španija prijavile skok prodaje od 12,9 i 6,5 procenata, respektivno, dok je prodaja u Velikoj Britaniji pala za 4,8 odsto, a u Njemačkoj za 3,5 posto, saopštilo Evropsko udruženje proizvođača automobila (ACEA).

Kako prenosi agencija “Blumberg”, među vodećim automobilskim grupacijama, najbolje rezultate zabilježili su Fijat Krajsler Automobili i Tojota.

Japanska Tojota je ostvarila najveći mjesečni rast prodaje od 12,9 odsto. Prodaja FCA je skočila za 7,9 procenata, a Dajmlera za 4,2 odsto.

Folskvagen, koji je i dalje suočen sa posljedicama skandala zbog manipulacija vrijednostima izduvnih gasova, registrovao je porast prodaje za 2,7 odsto, dok su francuski proizvođači PSA i Reno imali rast od 3,9, odnosno 3,0 odsto, respektivno.

Prodaja Opelovih vozila pala je za 6,9 odsto.

Registracija novih vozila u EU u prvom polugodištu ove godine povećana je za 4,6 procenata na 8,64 miliona vozila, prema podacima ACEA.

Tanjug