Novo slaganje karata u regionu: BiH bi mogla profitirati!

0

Ilija Studen, jedan od vodećih privednika u našoj zemlji, rekao je će u regionu doći do novog “slaganja karata” kada je ekonomija u pitanju, i da bi BiH iz toga mogla profitirati.

To znači da će niz firmi iz EU i svijeta u narednom periodu investirati u ovaj region, ali i da će šansu dobiti i uspješne kompanije koje ovdje već rade.

Predsjednik Uprave Studen Holdinga, u okviru koje posluju fabrika Bimal i Studen-Agrana Rafinerija šećera, rekao je da se situacija u regionu danas može porediti s poslijeratnim periodom.

Poslijeratni period 1995 – 2000. je bio period prve faze tranzicije i privatizacije na ovim prostorima i tada je došlo do enormnih pomjeranja i u vlasničkim odnosima i u načinu funkcionisanja industrije. Sad poslije 20 godina imamo situaciju da niz firmi, niz privrednih projekata ne funkcioniše onako kako su neki bili zamislili, ili kako su vlasnici bili zamislili, i niz firmi je praktično u fazi trećeg ili četvrtog kruga privatizacije ili prodaje, rekao je Studen u intervjuu za Oslobođenje.

Prema njegovim riječima, to je sve dodatno začinjeno propašću koncerna Agrokor kao najvećeg privrednog subjekta na prostoru ex-Jugoslavije.

Tako da ja mislim da će u cijelom regionu doći do novog slaganja karata. A to novo slaganje karata će vjerovatno biti na način da će niz firmi iz EU, iz svijeta, ipak dodatno ući i investirati na ova područja i to je jedna velika šansa za sve ove zemlje. Takođe, mislim da će dobiti šansu i uspješne firme koje sad rade na ovim područjima, istaknuo je on. 

Dodao je daj ovo “stvarno vrlo čudan period”.

– Nakon 20 godina se radi potpuno novo preslaganje karata u privredi cijelog regiona. Tu, naravno, BiH ima svoje šanse. Da li će ih sljedećih par godina iskoristiti ili ne, to je veliko pitanje, rekao je Studen.

Osim toga, dodaje, niz firmi, velikih koncerna iz EU pomjera svoju proizvodnju nazad sa Dalekog istoka – iz Kine, Indije, sa Tajlanda, znači zemalja Indokine, bliže Evropi.

– I to je šansa balkanskih zemalja, pogotovo zemalja koje su izvan granica EU. To je šansa BiH, šansa Srbije, Makedonije, Kosova, Crne Gore. Sve te zemlje imaju šansu. Međutim, da bi se ta šansa iskoristila, pitanje je pravni sistem, gdje, nažalost, BiH kaska za onim što je trebala dosad postići i, naravno, ima još drugih problema. Znači, šansa postoji u ovom svom preslagivanju i globalnom i regionalnom. Međutim, ono što bi trebalo na prvom mjestu napraviti je bolja regulativa pravnog sistema, smanjivanje birokratskih prepreka kod formiranja firmi, rekao je Studen.

(Oslobođenje / BiznisInfo)