Zatvoreno najveće evropsko gasno polje

0

Proizvodnja na polju koje je donijelo milijarde eura trajno je obustavljena

Holandija je u petak zvanično zatvorila gasno polje Groningen nakon što su vlasti odobrile trajnu obustavu operacija bušenja na lokaciji kako bi se ograničili seizmički rizici u sjevernom regionu.

Od oktobra 2023. godine, gasno polje proizvodi samo djelić svog punog kapaciteta nakon višegodišnjih rezova proizvodnje u cilju smanjenja rizika od zemljotresa koje taj proces izaziva u regionu, koji su tokom godina oštetili hiljade zgrada.

Međutim, njenih 11 “rezervoara” ostaje otvoreno u slučaju jake zime i zbog neizvjesne međunarodne situacije u vezi sa sukobom Rusije i Ukrajine.

Holandski Senat je prije nekoliko dana usvojio zakon o trajnom zatvaranju gasnog polja nakon što je vlada obećala da proizvodnja nikada neće biti nastavljena kako bi se ograničili seizmički rizici u regionu.

Taj potez razbjesnio je i vladu i lokalne zvaničnike u sjevernoj pokrajini. Ministar rudarstva Hans Vijlbrif, koji se zalagao za gašenje, rekao je da će podnijeti ostavku ako to dovede do dugog odlaganja i dalje neizvjesnosti u pogledu rizika od zemljotresa za ljude koji žive u regionu. Vlasti Groningena optužile su parlament da je odustao od obećanja da će okončati bušenje gasa, prenosi B92.

Najveće gasno polje u Evropi otvoreno 1963. godine, postalo je veliki doprinos holandskoj ekonomiji i još ima ogromne rezerve gasa. Proizvelo je više od 50 milijardi kubnih metara gasa na svom vrhuncu prije deset godina.

Međutim, region je od 1986. zabilježio više od 1.600 zemljotresa koji su oštetili 85.000 zgrada. Nije jasno da li je prekid proizvodnje dovoljan da spreči seizmičku aktivnost u regionu, pošto prazne šupljine ostaju pod zemljom.

U februaru, zajedničko preduzeće “Šel” i “Ekson”, koje upravlja poljem Groningen, zatražilo je od arbitražnog suda da odluči da li vlada treba da obezbijedi nadoknadu za zatvaranje proizvodnje gasa.

Prema Rojtersu, profit Holandije od gasa je donio 363 milijarde eura od početka proizvodnje, dok je profit “Šela” i “Eksona” iz Groningena iznosio skoro 66 milijardi eura u istom periodu.