Krupne promjene na tržištu osiguranja: Novi igrači jure ka vrhu

0

Na tržištu osiguranja u FBiH dešavaju se krupne promjene, kada je riječ o ključnim igračima, odnosno njihovom poretku. 

Prema rezultatima za devet mjeseci ove godine, odnosno za prva tri kvartala, Sarajevo-osiguranje je i dalje lider po iznosu bruto premije od 42.582.890 KM. 

Prva krupna promjena vidljiva iz novog izvještaja je da je Euroherc osiguranje prestiglo Uniqu i dospjelo na drugu poziciju među društvima u FBiH, piše BiznisInfo na osnovu podataka Agencije za nadzor osiguranja FBiH

Euroherc je za devet mjeseci ostvario iznos bruto premije od 42.527.516 KM uz blagi rast u odnosu na prošlu godinu. 

Uniqa, koja je prošle godine bila lider, ove godine bilježi pad premije pa je najprije pala na drugu, a sada na treću poziciju, s iznosom premije od 42.521.201 KM za devet mjeseci.

Druga stvar koja se mora istaknuti je snažan uspon Central osiguranja. Ovo osiguranje koje je nedavno osnovano dospjelo je na devetu poziciju, ali ako se uzme u obzir brzina rasta nema sumnje da će uskoro stići do samog vrha. 

Central osiguranje je za devet mjeseci imalo bruto premiju od 19.022.975 KM, što je čak 913,4 posto više u odnosu na lanjski period, kada je ovo osiguranje doduše tek počinjalo sa radom.  

Treba podsjetiti i da Central osiguranje trenutno provodi snažnu marketinšku kampanju čiji će se rezultati vjerovatno osjetiti.

Inače, ukupna premija osiguravajućih društava u FBiH za devet mjeseci je iznosila 359.829.563 KM.

(Autor: BiznisInfo)