Još jedna država želi u BRIKS

0

Ovaj savez trenutno predstavlja najveću kontratežu zapadnoj moći

​Šri Lanka planira da se pridruži BRIKS-u u bliskoj budućnosti, saopštila je danas ambasadorica ove zemlje u Moskvi, Janita Lijanage.

– Razgovori su vođeni jučer i zaista postoji želja da u bliskoj budućnosti uđemo u BRIKS+, što će omogućiti da se osigura i transportna i prehrambena bezbijednost i još mnogo toga – rekla je Lijange novinarima.

Prema riječima ambasadorice, na Međunarodnoj bezbjednosnoj konferenciji koja se održava u Sankt Peterburgu, o ovom pitanju raspravljaju dvije delegacije Šri Lanke, predvođene prvim zamjenikom ministra odbrane i predsjednikom Nadzornog odbora za međunarodnu bezbjednost u parlamentu, prenosi agencija “RIA novosti”.

Kako navodi ruska agencija, BRIKS je prvobitno uključivao Brazil, Rusiju, Indiju, Kinu i Južnu Afriku, ali se od ove godine broj članica asocijacije udvostručio i punopravne članice su postale UAE, Saudijska Arabija, Iran, Egipat i Etiopija.

BRIKS sada objedinjuje deset zemalja sa populacijom od 3,6 milijardi ljudi, a kako navodi “RIA”, ove države proizvode više od 40 posto svjetske nafte i oko četvrtine svjetskog izvoza robe, prenosi B92.