INA se širi, Energopetrol propada

0

Hrvatska kompanija INA u posljednje vrijeme posluje odlično, dobit se povećava, dug smanjuje, otvaraju nove pumpe, između ostalog i u BiH, i to na ekskluzivnim lokacijama. 

S druge strane, kompanija Energopetrol, koja je u vlasništvu INA-e, posluje sve lošije, gomila gubitke, broj pumpi i radnika se smanjuje, a imovina rasprodaje, piše BiznisInfo.

INA je prošle i ove godine izgradila četiri benzinske pumpe na ekskluzivnim lokacijama u BiH, na koridoru 5C. Dvije pumpe su izgrađene između Međugorja i graničnog prelaza Bijača, a dvije na južnom izlazu iz Sarajeva u Lepenici.

Riječ je o, slobodno se može reći, najprometnijim i najpoželjnijim lokacijama u BiH. 

S druge strane, INA je smanjila broj benzinskih pumpi Energopetrola.

Prošle godine INA je prodala dvije Energopetrolove pumpe. Riječ je o benzinskoj stanici Ormanica koja je prodata firmi Kopex Sarajlić doo Srebrenik za 172.000 maraka i benzinskoj stanici Boračko jezero koja je prodata za 41.101 KM. 

Osim toga, u posljednjem izvještaju Agencije za privatizaciju BiH navodi se da INA namjerava prodati imovinu Energopetrola u vrijednosti od 6,5 miliona maraka, ali se ne navodi o kakvoj je imovini riječ.

INA je prošle godine poslovala pozitivno i ostvarila dobit od 101 milion kuna (26,6 miliona maraka), a dug kompanije je u odnosu na 2010. godinu smanjen za tri četvrtine.

Ina grupa ostvarila je u prva tri mjeseca ove godine prihod od 3,85 milijardi kuna (oko milijardu maraka), što je 48 posto više u odnosu na isti period lani, a neto dobit je dostigla 199 miliona kuna (52 miliona maraka).

S druge strane, Energopetrol je lani ostvario gubitak od 8,9 miliona maraka, čime je nastavljen trend negativnog poslovanja iz prethonih godina.

Akumulirani gubitak Energopetrola dosegao je cifru od 209 miliona maraka, a gubitak iznad visine kapitala 123,1 milion KM.

INA je sa MOL-om prije deset godina postala većinski vlasnik Energopetrola i on od tada gomila gubitke. Prošle godine INA je preuzela MOL-ov udio i sada ima 67 posto vlasništva, a iskazala je namjeru i da preuzme udio od 22 posto Vlade Federacije.

No, očito je da od razvoja kompanije i širenja poslovanja neće biti ništa, i samo je pitanje koliko dugo Energopetrol može uopšte poslovati pod tolikim gubicima.

(Izvor: BiznisInfo