Zvizdić sa predstavnicima kineskih kompanija: BiH napravila značajan politički i ekonomski napredak

0

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH  Denis Zvizdić susreo se  danas u Rigi sa čelnicima kineskih tehnoloških i investicijskih korporacija Huawei, Nuctech i Industrial and Commercial Bank of China (ICBC) prisutnih na Biznis forumu u okviru Petog samita 16 premijera zemalja centralne i istočne Evrope sa premijerom NR Kine (16+1).

Predsjedavajući Zvizdić je upoznao direktore kineskih kompanija o trenutnoj situaciji u Bosni i Hercegovini. Rekao je da je BiH napravila značajan politički i ekonomski napredak što su prepoznali i naši evropski partneri. Istaknuo je da naša zemlja trenutno očekuje upitnik od EU i izgledni status kandidata za članstvo do kraja naredne godine.

Naglasio je da se svi makroekonomski pokazatelji kreću u pozitivnom smjeru što je rezultat odlučne reformske politike s ciljem stvaranja pozitivnog poslovnog okruženja, privlačenja stranih investicija i kreiranja novih radnih mjesta kako bi se poboljšao životni standard građana Bosne i Hercegovine.

Predstavnici kineskih kompanija rekli da pomno prate dešavanja u Bosni i Hercegovini. Istaknuli su dosadašnje pozitivno iskustvo kineskih kompanija u BiH, te iskazali interesovanje za ulaganje u sektore energetike, transporta, poljoprivrede, sigurnosti i zbrinjavanja različitih vrsta specijaliziranih otpada.

Predsjedavajući Zvizdić je sugovornicima rekao da naša zemlja ima kvalitetnu, obrazovanu radnu snagu i pristup tržištu EU te pozvao čelnike kineskih kompanija da svoje naredne projekte realizuju u Bosni i Hercegovini.

On se zahvalio kompaniji Nuctech na izuzetno vrijednoj donaciji specijaliziranih skener vozila  za detaljni pregled  kamiona Upravi za indirektno oporezivanje BiH koji će značajno ojačati sigurnost bh. granice.

Zvizdić je posjetio i izložbeni salon Huaweija gdje su mu prezentirana najnovija tehnološka dostignuća ove kineske kompanije.

Sastancima je prisustvovao zamjenik predsjedavajućeg i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odonosa BiH Mirko Šarović.