Zenica: Potpisano 35 ugovora za podsticaje obrtima i ženskom poduzetništvu

0

U Velikoj sali Gradske uprave Zenica u srijedu je održano potpisivanje ugovora s privrednim subjektima, odnosno kandidatima, koji su odabrani u okviru Javnog poziva za dodjelu podsticajnih sredstava u oblasti privrede za 2024. godinu na području grada Zenica.

Potpisani su ugovori po osnovu Mjere 2 – Podsticaj razvoja postojećih obrta, mikro i malih preduzeća, te Mjere 3 – Podsticaj za jačanje i razvoj ženskog poduzetništva. Svečanosti su prisustvovali gradonačelnik Fuad Kasumović, pomoćnica za privredu, gradsku imovinu i upravljanje razvojem, Amra Mehmedić, sa saradnicima.

Od ukupno 41 aplikanta za ove Mjere, njih 35 je ispunilo formalno-pravne uslove, te im je odobren ukupni iznos podsticajnih sredstava u visini od 130.459,06 KM.

Gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović, istakao je važnost razvijanja poduzetničkog duha, posebno nakon perioda socijalizma i globalne transformacije načina života. “Radostan sam kad god imam priliku da podržimo ideje te da konkretizujemo podršku našim građanima putem podsticajnih sredstava, kao što je to danas slučaj”, izjavio je gradonačelnik Kasumović.

“Svake godine pružamo podršku kroz razne mjere, a u kasnijim fazama omogućavamo i povoljne uslove za dobijanje zemljišta. Tako, u Poslovnoj zoni ‘Zenica 1’ sada imamo više od 170.000 radnika”, dodao je gradonačelnik Kasumović, posebno naglašavajući podršku ženskom poduzetništvu, te ističući da će pet žena dobiti podsticaje za svoje poslove.

Također je najavio nastavak potpisivanja ugovora u petak po Mjeri 1, pod nazivom “Moj prvi biznis u gradu Zenica – START UP”. Ovaj kontinuirani proces podrške lokalnom biznisu predstavlja značajan korak u jačanju ekonomije grada Zenica.