Završava se projekat odsumporavanja vrijedan 160 miliona KM

0

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je nakon razgovara sa rukovodstvom Rudnika i termoelektrane Ugljevik da je najvećim dijelom uspješno priveden kraju značajan projekat odsumporavanja vrijedan 160 miliona maraka.

– To je najveća investicija u ovom dijelu Republike Srpske u posljednjih 30 i više godina, a proces odsumporavanja je bio najveći i najsloženiji problem sa kojim se Termoelektrana suočavala i ovim pogonom je njen radni vijek produžen najmanje do 2035. godine, što doprinosi i poboljšanju kvaliteta života stanovništa ovog kraja – rekao je Đokić novinarima.

Nakon obilaska pogona za odsumporavanje, on je podsjetio da je vrijednost projekta 160 miliona KM i da će tu finansijsku obavezu izvršavati Vlada Republike Srpske i RiTE Ugljevik.

– Ovim smo pokazali i da smo veoma odgovorni prema pitanjima zaštite čovjekove okoline, čemu je posvećen cijeli svijet – dodao je Đokić.

Izvođači radova i kosultanti koji vode poslove odsumporavanja informisali su ministra energetike i rudarstva da je do sada u fizičkom smislu završeno 93 odsto radova, ali da je najvažniji dio posla u vezi sa opremom u tehničkom smislu skoro potpuno završen.

Đokić je najavio da će pogon za odsumporavanje biti pušten u probni rad u novembru, kako je predviđeno ugovorom i dinamičkim planom, a sve aktivnosti trebalo bi da budu završene najkasnije u martu naredne godine.

– Završetkom ovog projekta poboljšaće se poslovanje Elektroprivrede Republike Srpske u cjelini, a RiTE Ugljevik poslovaće još bolje u narednom periodu – ocijenio je Đokić. (Srna)