Prvo što većina ljudi pomisli kada se spomene Saudijska Arabija je pustinja, i samim tim beskrajne količine pijeska.

Saudijska Arabija je otprilike veličine 2,2 miliona kvadratnih kilometara. Ukupno 95 posto zemlje je pustinja. Naravno, u skladu s tim, posvuda ima hrpe i hrpe pijeska.

Ipak, ova država redovno uvozi ogromne količine pijeska, piše BiznisInfo.ba.

Pijesak je potreban za gotovo sve veće građevinske radove, pa čak i svi važniji građevinski materijali – beton, cigla, staklo – proizvode se koristeći pijesak.

Zapravo, to je ono što ga čini drugom najkorištenijom prirodnom robom nakon vode.

S obzirom da se u Saudijskoj Arabiji provode ogromni građevinski radovi, jasno je da joj trebaju velike količine pijeska.

Ako ste mislili da Saudijskoj Arabiji neće nedostajati ovog resursa i da može odvesti kamione pune pijeska iz svojih pustinja, u krivu ste.

Saudijska Arabija je možda pješčana pustinja, ali taj pijesak nije odgovarajućeg kvaliteta za gradnju. Pojedinačne granule pustinjskog pijeska imaju glatke rubove koji su beskorisni za gradnju, dok riječni pijesak ima nazubljene rubove što je potrebno građevinskom betonu.

Čak ni obični pijesak na plaži nije koristan kao građevinski materijal zbog prisutnosti soli u njemu.

U skladu s tim, vlada velika potražnja za riječnim pijeskom, a nedostaje ga zbog rastućeg nivoa građevinskih aktivnosti širom svijeta. Štaviše, rijeci su potrebne stotine godina da napravi pijesak!