Zašto je Vlada RS odbila novi dug od 25 miliona KM

0

Republika Srpska jučer je odbila sve ponude za prodaju trezorskih zapisa. Na jučerašnjoj aukciji ponuđeni su trezorski zapisi u ukupnom iznosu od 25 miliona KM.

No, Vlada RS se odlučila da ne prihvati nijednu ponudu, navodno zbog visoke ponuđene cijene.

– Ministarstvo finansija Republike Srpske na današnjoj aukciji trezorskih zapisa nije prihvatilo ponude investitora  zbog visoke cijene ovih hartija od vrijednosti. Iako su ponude dostigle iznos od 25,8 miliona KM, Ministarstvo finansija Republike Srpske je, procijenivši stanje na aukciji, odlučilo da ih ne prihvati – rečeno je iz Ministarstva.

Kako se dodaje, Ministarstvo finansija će nastaviti da izvršava obezbjeđenje sredstava neophodnih za nesmetano funkcionisanje Budžeta planiranih u Indikativnom kalendaru izdavanja hartija od vrijednosti.

No, zanimljivo je primijetiti da ponuđene cijene i nisu bile toliko visoke.

Najviša ponuđena cijena bila je 99,754 uz kamatu od 0,4946 posto a najniža ponuđena cijena bila je 99,57 uz kamatu od 0,8661 posto. Ove cijene ne odstupaju mnogo od cijena prethodnih aukcija ranije ove godine.

Ovo je trebalo biti već sedmo zaduženje RS ove godine putem emisija trezorskih zapisa i obveznica na Banjalučkoj berzi.

RS je već ove godine održala četiri uspješne aukcije trezorskih zapisa i dvije aukcije obveznica.

Moguće je da je odustajanja od posljednjeg zaduženja zapravo posljedice obnovljenih nada u novi aranžman s MMF-om.

Zaduženje trezorskim zapisima je nezgodno prvenstveno zbog njihovog kratkog roka dospijeća. Naime, zapisi koji su jučer bili na aukciji dospjeli bi na naplatu već u oktobru ove godine, što znači da bi se tada praktično moralo ići u novo zaduženje da se taj novac vrati.

Kupci trezorskih zapisa i obveznica uglavnom su komercijalne banke.

D. Sinanović