Zaradio u Austriji, gradi u BiH: U hladnjaču i plantažu uložiće 10 miliona eura

0

U krugu bivše Fabrike opekarskih proizvoda, koju je otkupilo preduzeće Fruktum iz Lopara, gradi se moderna hladnjača kapaciteta 2.000 tona.

Kada se u potpunosti  završi, to će biti najveći objekat takve vrste u široj regiji.

Pored hladnjače pomenuto preduzeće posjeduje zasad šljive na 50 hektara gdje se nalazi oko  40.000 sadnica ovog voća i to je trenutno najveća plantaža takve vrste na Balkanu.

Investicija od 10 miliona eura

„Vrijednost kompletnog projekta iznosi oko 10 miliona  evra, a do sada je uloženo 3,5 miliona evra“, rekao je u svojoj izjavi Dragan Jović,  vlasnik „Fruktum“ d.o.o. Lopare.

On kaže da se ta ulaganja odnose na voćnjak i izgrađeni dio hladnjače kapaciteta 400 tona, koji će uskoro biti spreman za upotrebu.

Načelnik opštine Lopare Rado Savić ističe da je Dragan Jović čovjek koji je svoj kapital zarađen u Austriji uložio u rodni kraj, gdje pokreće veliki posao za sadašnje i buduće generacije, te da je to najveći projekat od ukupno 12 ulaganja koje je majevička dijaspora realizovala na prostorima ove lokalne zajednice.

„Ovo je odličan primjer direktnih investicija naših ljudi iz dijaspore i opština Lopare i njene strukture će uložiti dodatne napore da pomogne realizaciju kako ovog, tako i svih narednih projekata“, dodao je Savić.

Formiranje klastera

Prema riječima investitora Jovića kada hladnjača dostigne planirani obim biće neophodno formiranje klastera proizvođača voća i na široj regiji, kako bi se zadovoljili njeni kapaciteti.

„Hladnjača će prevenstveno služiti za skladištenje voća, ali je predviđeno da se mogu skladištiti i druge namirnice, pa čak i robne rezerve“, zaključio je Jović.

D.S.