Za programe i projekte iz oblasti socijalne zaštite više od pet miliona KM

0

Vlada Federacije BiH je na sjednici u održanoj u utorak u Sarajevu, na prijedlog Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, donijela četiri odluke kojima su usvojeni programi raspodjele sredstava u oblasti socijalne zaštite, u ukupnom iznosu od 5.080.000 KM.

Prvi program odnosi se na podršku vaninstitucionalnim oblicima brige i zaštite u iznosu od 1.500.000 KM. Predviđen je za podršku uslugama socijalnog zbrinjavanja i socijalne podrške u porodičnom modelu brige ili u zajednici, i ovo je prvi put da se programi deinstitucionalizacije finansiraju sa federalnog nivoa.

Drugi program vrijednosti 1.430.000 KM namijenjen je za sufinansiranje rada, programa i projekata neprofitnih organizacija u oblasti socijalne zaštite. Ovim sredstvima će se podržati rad javnih kuhinja, razvoj socijalnog preduzetništva i socijalnih inovacija, postinstitucionalno uključivanje u zajednicu, naučnoistraživački rad i izdavačka djelatnost. Također, sredstva su namijenjena za jačanje usluga stručne podrške i savjetovanja, te stručnih kompetencija zaposlenika u sistemu socijalne i dječje zaštite.

Za provođenje centralne manifestacije obilježavanja „Dječje nedjelje“ na području Federacije BiH, kao i za stipendije, odnosno novčanu podršku nadarenim učenicima i studentima koji su nepovoljnoj socio-ekonomskoj situaciji, usvojen je program raspodjele u iznosu od 150.000 KM.

Četvrti program raspodjele iznosi 2.000.000 KM, a odnosi se na sufinansiranje projekata neprofitnih organizacija u oblasti socijalne zaštite kroz poboljšanja prostornih i infrastrukturnih standarda za pružanje usluga socijalnog zbrinjavanja i socijalne podrške.

Raspodjela ovih sredstava vršit će se putem javnog poziva i u skladu sa općim i posebnim kriterijima utvrđenim danas donesenim odlukama.