Za poboljšanje privrednog ambijenta četiri miliona KM

0

Predstavnici Ambasade Norveške u BiH i Razvojnog programa UN /UNDP/ potpisali su ugovor o sprovođenju projekta “Bolja uprava za ekonomski rast” koji, osim mjera za unapređenje privrednog ambijenta u BiH, predviđa ulaganje oko četiri miliona KM u inovacije, samozapošljavanje, te razvoj novih vještina koje trenutno nedostaju tržištu.

Projekat će inicijalno kreirati oko 100 radnih mjesta u brzorastućim industrijama, te pomoći pokretanju 15 novih kompanija koje će biti integrisane u postojeće proizvodne lance.

Intenzivno će se raditi i na daljem razvoju preduzetničke infrastrukture za podršku novim privrednicima kroz mrežu resursnih centara na području Sarajeva, Banjaluke, Mostara i Tuzle, saopšteno je iz UNDP-a.

Ambasador Norveške u BiH Guri Rusten izjavila je da je u planu podrška perspektivnim privrednim sektorima, poput IT-a i automobilske industrije, kroz usavršavanje kadrova te unapređenje njihovih proizvodnih kapaciteta, a sve na osnovu aktuelnih, te predviđenih tržišnih potreba.

“Visok stepen sofisticiranosti koji je potreban za konkurentnost u ovim industrijama podrazumijeva i veće plate radnika, kao i veće prihode za lokalne zajednice u kojima ova preduzeća posluju”, istakla je Rustenova.

Uzimajući u obzir srednjoročne, te dugoročne potrebe perspektivnih industrija u BiH, kroz projekat će se raditi sa određenim brojem osnovnih i srednjih škola radi unapređenja njihovih nastavnih planova i programa, te uvođenja novih tehnologija, navodi se u saopštenju.

Posebna pažnja biće posvećena takozvanim “STEM akademijama” /nauka, tehnologija, inžinjerstvo i matematika/, te laboratorijama za praksu koje koriste tri de tehnologiju i robotiku u nastavi. Za srednje škole je planiran razvoj i uvođenje nastavnih planova u segmentu preduzetništva.

Vršilac dužnosti rezidentnog predstavnika UNDP-a u BiH Suhrob Hošmuhamedov rekao je da je praktična nastava i dalje jedan od gorućih problema sa kojima se suočava industrija u BiH.

Prema njegovim riječima, tu je potreban ozbiljan zahvat, kako na nastavnim planovima i programima, tako i na sredstvima za učenje koja se koriste u radu.

Projekat “Bolja uprava za ekonomski rast” finansira Vlada Norveške, a sprovodi UNDP u partnerstvu sa lokalnim vlastima u BiH.

Srna