Za ovu bh. firmu nema krize: Dok mnogi otpuštaju, oni imali godinu iz snova

0

Negativan uticaj globalne ekonomske krize, pad narudžbi i tanji izvoz opteretili su poslovanje domaće privrede u 2023. godini, ali da dobar proizvod nađe put do kupaca i u teškim vremenima, svjedoči primjer preduzeća koja su, uprkos izazovnim poslovnim okolnostima, ostvarila zavidan uspjeh na ino-tržištima.

Da dobri poslovni rezultati počivaju na viziji, znaju u kompaniji “Vendom” iz Laktaša čija vlasnica i direktorica Sandra Đukanović navodi da su tokom 2023. godine ostvarili rekordnu proizvodnju.

– Iza nas je izuzetno uspješna poslovna godina. Od osnivanja kompanije ostvarujemo dobre rezultate jer smo svake godine imali rast proizvodnje od pet do 15 posto, ali tokom 2023. godine uspjeli smo povećati proizvodnju za 42 posto, zbog čega smo više nego zadovoljni, ali i preumorni. Očekivali smo da će globalna ekonomska kriza uticati i na nas, budući da je pogodila i tržište RS, ali to se nije desilo – rekla je Đukanović za Glas Srpske.

Dodala je da više od 99 posto svojih proizvoda plasiraju na tržište Evropske unije, te u Švajcarsku i Dansku.

– Proizvodimo različite čelične konstrukcije, ali osnovni proizvod nam je kontejner za otpad, podzemni i nadzemni, te kranovi koji služe za pražnjenje kontejnera. U Laktašima zapošljavamo oko 200 radnika, a ove godine smo osnovali i preduzeće u Rudom, gdje imamo 15 zaposlenih. Tu još ne možemo govoriti o velikom uspjehu jer smo tek startovali, ali sigurna sam da ćemo u 2024. godini imati oko 100 radnika – kazala je Đukanović.

Kompanija “Vendom” u 2023. godini dobila je i nagradu za najbolji domaći proizvod od Privredne komore RS.

– Svaka nagrada je značajna jer promoviše našu proizvodnju. Nagrada se poklopila sa početkom instalacija naših podzemnih kontejnera u Banjaluci. Do sada smo radili isključivo za strana tržišta, a sada laganim korakom ulazimo i na domaće. Pored finansijskog i produktivnog uspjeha, to je bila kruna ove godine – istakla je Đukanović navodeći da njihova kompanija nema problema sa nedostatkom radne snage.

Savjet za sve one koji imaju probleme u poslovanju, Đukanović nema.

– Svi se borimo na isti način da opstanemo na tržištu. Mi smo možda imali sreću što smo odabrali ovu vrstu metalne proizvodnje i proizvod koji ima budućnost u svakoj mogućoj situaciji. Otpada je sve više i volim reći da, ako stane otpad, staće i planeta – dodala je Đukanović.

Kako bi opstala na tržištu i isporučivala brzo, efikasno i kvalitetno, preduzeća moraju ulagati u novu, savremenu tehnologiju, što će i biti primarni cilj kompanije “Vendom” u 2024. godini.

– Nastavit ćemo sa procesom digitalizacije koji smo započeli 2019. godine, kao i sa procesima automatizacije i robotizacije proizvodnje. Plan je da u robotizaciju zavarivanja uložimo oko milion KM, a realizovaćemo i investiciju vrijednu 1,5 miliona maraka u vezi sa laserima za sječu cijevi. Ukupne investicije u oba preduzeća biće oko šest miliona maraka – navela je Sandra Đukanović.