Za istraživanje zlata država dodijelila pet puta veće zemljište od dosadašnjeg

0

Britanska kompanija Adriatic Metals dobila je dozvolu nadležnih oragana u BiH da proširi istraživanje dragocjenih metala u našoj zemlji.

Iz kompanije su saopštili da im je za istraživanje dragocjenih metala na području centralne BiH dodijeljeno pet puta veće zemljište od dosadašnjeg.

Radi se o veoma bogatom kraju, ističu iz Adriatic Metalsa te napominju da im je dugoročni cilj uspostavljanje rudarskih kapaciteta i razvoj ovog sektora u BiH. Aktuelna istraživanja u BiH su na vrhu liste prioriteta, dodali su, prenio je Fokus.

Ova kompanija već ima jednu koncesiju na području Vareša gdje su nedavno došli do otkrića velikih količina dragocjenih metala.

Tako su u oktobru na ovom području otkrivena 2,4 grama zlata na tonu zemljišta, kao i 187 grama srebra, što se smatra izuzetno bogatim nalazištem. U toni zemljišta otkriveno je i 9,5 posto cinka i 4,9 posto olova.

Kompanija je do sada na području Vareša raspolagala zemljištem veličine 83 hektara, a sada su im dodijeljena 452 hektara.

Na većini ovog zemljišta nije bilo nikakvih istraživanja još od 60-tih godina prošlog stoljeća.

O novoj dozvoli nadležnih organa u BiH da se prošire istraživanja govorio je i direktor Adriatic Metalsa, Geraint Harris.

„Odobrenje koje smo dobili rezultat je konstruktivnog rada našeg tima u BiH i saradnje sa nadležnim institucijama. To pokazuje da u BiH postoji pozitivno okruženje za investicije u rudarski sektor, pogotovo u općini Vareš i Zeničko-dobojskom kantonu“, naveo je Harris.

Izvor: Fokus