Za dvije godine uposlili 168 radnika i došli do 10 miliona realizacije

0

Za samo dvije godine rada, Tvornica transportnih uređaja Energetik Tuzla, već je uspjela vratiti dio starog sjaja nekadašnjeg tvornice, na čijim temeljima je otvorena.

Na pet hiljada metara kvadratnih, svih pet proizvodnih hala radi u punom kapacitetu, baš kao u vrijeme kada je nekadašnji TTU slovio kao jedna od najjačih fabrika u bivšoj Jugoslaviji.

Od januara 2017. godine, kada je novi vlasnik ušao u posjed starog giganta, za nešto više od godinu dana aktivne proizvodnje, realizovan je veliki broj vrijednih projekata.

– Od marta 2017. godine do danas napravili smo značajan iskorak. Broj uposlenih je od mene kao uposlenika rastao i evo sada imamo 168 uposlenih. Kroz ovaj period proizvodnje mi već imamo više od 10 miliona realizacije – kazao je Almir Zulić, direktor TTU „Energetik d.o.o“ Tuzla za RTV Slon.

Radnici Tvornice transportnih uređaja Energetik Tuzla, od kojih je stotinu starih radnika iz bivšeg TTU-a, najčešće proizvode mašine i uređaje potrebne za rad rudnika širom Bosne i Hercegovine. Osim za rudnike, ova tvornica proizvodi i za termoelektrane u Tuzli, Kaknju i Stanarima.

– Mi smo praktički uveli seriju za proizvodnju njihovih rezervnih dijelova, za održavanje elektrodistributivnih mreža, imamo kvartalne isporuke, to je redovni posao koji dobijamo od Elektroprivrede. Takav posao je posao koji osigurava konstantnu uposlenost jedne određene grupe radnika sa određenim tehnološkim operacijama. To je ono što nas raduje i što u svakom momentu imamo maksimalnu pokrivenost uposlenih – dodaje Zulić.

Uspješna saradnja na području Tuzlanskog kantona nastavlja se i dalje sa Rudnikom mrkog uglja Banovići. Na području rudnika, postavljene su tri proizvodne jedinice od kojih su dvije u funkciji, dok će treća početi sa radom do kraja ove godine.

Saradnja i sa inostranim firmama

Osim sa rudnicima i Elektroprivredom BiH i RS-a, novoosnaženi TTU Energetik premašio je očekivanja, započevši saradnju i sa inostranim firmama.

– Mi imamo redovne poslove od nekoliko firmi iz Evropske unije, ali pomenut ću samo jednu, koja nam već dvije godine naručuje proizvode, to je firma iz Norveške. Njihovi proizvodi su sad redovno u našoj seriji, praktički to su malo veći proizvodi koji su podsklopovi, dijelovi mašina koji se ugrađuju i koriste u štamparskoj industriji – ističe Zulić.

Iako je trebalo vremena da stane na svoje noge, TTU Energetik Tuzla nastavlja ispisivati historiju uspješnog poslovanja koju je desenijama gradila stara tvornica.

Proizvodnja različitih uređaja potrebnih kako za male, tako i za najveće firme Bosne i Hercegovine i Evrope, planirana je za naredne tri godine, što predstavlja dodatni podstrek za rad sa više od 160 uposlenih radnika u ovoj tvornici, navodi RTV Slon.