I Youtube suspendovao Trumpov kanal

0

Youtube je u utorak objavio da je suspendovao kanal još uvijek aktuelnog američkog predsjednika Donalda Trumpa nakon prošlosedmičnog upada njegovih pristalica u američki Capitol.

Internet platforme i kompanije za društvene medije ograđuju se i poduzimaju akcije protiv onih koji su potaknuli ili sudjelovali u nasilju u Washingtonu, DC.

Trumpov kanal sada je onemogućen u postavljanju novih videozapisa ili prijenosa uživo najmanje sedam dana, što bi moglo biti produženo, navodi se u saopćenju Youtubea koje prenosi agencija Reuters.

Kompanija je takođe na neodređeno vrijeme onemogućila komentare pod video zapisima na kanalu.

Obustava Trumpovog kanala uslijedila je nakon komentara koje je dao na konferenciji za novinare, a koja je emitirana na platformi u utorak ujutro, saopćila je kompanija.

Youtubeova akcija protiv predsjednika dolazi nakon što su američke grupe za građanska prava rekle Reutersu da su spremne da organiziraju bojkot oglašivača protiv kompanije ako ne ukloni Trumpov kanal.

Pristalice Trumpa napale su u srijedu američki Kapitol, pokušavajući zaustaviti certifikaciju pobjednika izbora Joea Bidena od strane Kongresa.

Trump, koji je osporavao valjanost Bidenove pobjede bez iznošenja dokaza, u početku je pohvalio svoje pristaše, ali je kasnije osudio nasilje.

Zakonodavci su bili prisiljeni pobjeći jer su zgradu zauzeli demonstranti koji su nadjačali snage sigurnosti. Pet osoba je umrlo u nasilju, uključujući jednog policajca Capitola.

Nakon incidenta, Twitter i Facebook uklonili su Trumpove račune i eliminirali sadržaj koji podržava prošlosedmični napad, dok je Amazon.com Inc suspendirao Parler, platformu za društvene medije koju su podržavale mnoge Trumpove pristalice.

D. Hadžić