Volkswagen probio granicu od 6 miliona vozila u 2017.

0

Popularna njemačka auto-marka po prvi put u svojoj istoriji napraviće više od 6 miliona automobila u jednoj godini.

Osim toga, procjenjuje da će godišnja proizvodnja svih 11 brendova VW grupacije u 2017. premašiti dosadašnji rekord od 10,3 miliona vozila.

Preko 60% proizvodnje činiće upravo automobili matičnog brenda, Volkswagena, koji je stožer grupacije sa preko 50 fabrika u 14 zemalja svijeta, u kojima se izrađuje više od 60 modela vozila.

Rekordna proizvodnja ostvarena je između ostalog i zahvaljujući uvođenjem potpuno novih modela, koji nisu imali prethodnike u gami Volkswagena, kao što su T-Roc, Tiguan Allspace i Atlas (ne prodaje se u Evropi).

Ipak, kao i do sada, najpopularniji modeli – Golf, Polo i Passat, najviše su dominirali na tržištima širom svijeta u 2017. U Kini je najpopularniji VW model bila Savana, koja se izrađuje u više varijanti.

Kao i većina ostalih velikih svjetskih proizvođača, i Volkswagen se polako okreće razvoju i proizvodnji električnih automobila, pa se u narednim godinama očekuju potpuno novi modeli ove marke na tržištu, što će uticati na dalji godišnji rast proizvodnje.

Otkako je Volkswagen pokrenuo proizvodnju poslije Drugog svjetskog rata, pa do današnjih dana, sa fabričkih traka sišlo je preko 150 miliona automobila sa VW amblemom. (B92)