VW Polo neće u penziju bar još pet godina

0

Polo će ostati u prodaji još najmanje pet godina, izjavio je generalni direktor Volkswagena, Tomas Šefer, nakon što je prije dvije godine upravo on uzdrmao budućnost popularnog hečbeka.

Šefer je tada izjavio da nema smisla nuditi male automobile nakon stupanja na snagu Euro 7 normi o emisiji izduvnih gasova jer bi to ovom potkompaktnom automobilu podiglo cijenu na između tri i pet hiljada evra, navodi B92.

Međutim, sa ublažavanjem propisa EU o emisiji Euro 7, koji tek treba da stupe na snagu, Volkswagen bi mogao da nastavi da nudi Polo.

Dugi niz godina, VW Polo je jedan od najpopularnijih automobila u Evropi. Debitovao je davne 1975. godine, otkada je Volksvagen lansirao šest generacija. Poslednja se pojavila na tržištu 2017.

Šafer je naveo da revidirani propisi “nisu toliko sumanuti kao što su predstavljeni na početku”, pa će njemački proizvođač nastaviti da prodaje Polo.

Novi propisi o emisiji gasova prvobitno je trebalo da budu uvedeni ove godine, ali su u velikoj mjeri razvodnjeni kao odgovor na kritike automobilske industrije.

Ova nova, relaksirana pravila će se primjenjivati od 1. septembra 2024. i neće imati mali uticaj na cijenu homologacije Pola.

Šafer je takođe nagovestio da bi Polo mogao dobiti više ažuriranja u bliskoj budućnosti.

– Održavaćemo ga svježim. Auto dobro radi. To je dobar ulazni model brenda – naveo je on.