VW otvara fabriku u Španiji 20. aprila

0

Volkswagen se nada da će 20. aprila djelomično ponovo otvoriti svoj pogon u španskoj regiji Navarra, nakon zatvaranja sredinom marta, rekao je glasnogovornik kompanije.

Postrojenje na sjeveru Španije trebalo bi se ponovo otvoriti s jednom od tri dnevne smjene, koje će raditi četiri dana u prvoj sedmici. Cilj je da se sedmicu nakon toga uvede i druga smjena, ovisno o tome kako bude funkcionirao lanac snabdijevanja.

Svi radnici bi nosili maske i rukavice, a dezinfekcija fabrike bila bi pojačana, dodao je glasnogovornik. Pogon ima oko 4.800 radnika i proizvodi modele Polo i T-Cross.

Volkswagen, najveći svjetski proizvođač automobila po prodaji vozila, ima 124 tvornice širom svijeta, od kojih je 72 u Evropi, odnosno 28 u Njemačkoj. Kompanija je obustavila proizvodnju u Evropi početkom ovog mjeseca zbog pandemije.

Njemačka firma zapošljava 671.000 ljudi širom svijeta.

Volkswagen je ranije saopštio da traži načine za nastavak proizvodnje s radnicima koji bi održavali sigurnu udaljenost jedni od drugih, uz pojačanu higijenu i dezinfekciju.

Proizvođač automobila, koji posjeduje marke Audi, Bentley, Bugatti, Lamborghini, Porsche, Seat i Skoda, lani je prodao 10,96 miliona vozila. Izrađuje i motocikle Ducati, kao i kamione MAN i Scania.

D. Sinanović