Vojna industrija raste i u pandemiji, evo ko su kupci oružja i municije iz BiH

0

Namjenska industrija u Federaciji BiH u dosadašnjem dijelu godine ima veći prihod od planiranog – kazao je prije nekoliko dana federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić.

– Što se tiče FBiH, namjenska industrija ima blagi rast i do kraja godine imat ćemo stopostotno izvršenje plana, a i premašit ćemo ga. Koronavirus je utjecao na namjensku industriju. Već u martu pojavom prvog klastera u “Igmanu” pravili smo odgovarajuće korekcije i izmjene, i na dnevnoj bazi se vrši koordinacija. Bilo je otkazivanja nekih komponenti, ali je bilo i povećanja nekih drugih proizvoda. Ova godina će biti jedna od uspješnijih – rekao je tada Džindić.

Istražili smo u koje države BiH izvozi najviše oružja i municije.

Prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH, iz naše zemlje je najviše oružja i municije u prvih deset mjeseci ove godine izvezeno u Egipat, u vrijednosti od 41,8 miliona KM.

Slijedi Saudijska Arabija sa 21,2 miliona KM a na trećem mjestu su Sjedinjene Američke Države sa 14,2 miliona maraka. Na četvrtom mjestu je Turska sa 12,9 miliona KM.

Izvoz oružja i municije iz BiH za deset mjeseci ove godine

Inače, izvoz oružja i municije iz BiH u cijeloj prošloj godini bio je vrijedan oko 213 miliona KM, a uglavnom je bila riječ o izvozu municije.

Iako je to za nas značajna cifra, u poređenju sa svjetkim silama riječ o sitnim iznosima.

Poređenja radi, Sjedinjene Američke Države prodale su stranim vladama oružje u vrijednosti od čak 175 milijardi dolara u fiskalnoj godini koja je završila 30. septembra, objavili su u petak dužnosnici Pentagona i State Departmenta. Više o tome pročitajte ovdje:

Koji je američki glavni vojni proizvod