Koji je američki glavni vojni proizvod

0

Sjedinjene Američke Države prodale su stranim vladama oružje u vrijednosti od 175 milijardi dolara u fiskalnoj godini koja je završila 30. septembra, objavili su u petak dužnosnici Pentagona i State Departmenta.

Ured za politička i vojna pitanja State Departmenta rekao je u izjavi od petka da se ovogodišnji porast prodaje od 2,8 posto podudara s naporima Trumpove administracije da “sveobuhvatno reformira i modernizira postupak prijenosa oružja”.

Prodaja američke vojne opreme stranim vladama u prethodnoj fiskalnoj godini iznosila je 170 milijardi dolara.

Godine 2017. Trumpova administracija donijela je izvršnu naredbu nazvanu “Kupujte američko i zapošljavajte Amerikance”, u kojoj je predsjednik pozvao strane vlade da kupuju više američkih proizvoda, prvenstveno američkih oružnih sistema.

– Prodaja pokazuje da su Sjedinjene Američke Države i dalje prvi globalni sigurnosni partner. Ne samo da nudimo najnapredniju obrambenu opremu na svijetu, već se sve više prilagođavamo kako bismo udovoljili tehničkim potrebama naših saveznika i partnerskih vojski – rekla je novinarima u Pentagonu Heidi Grant, direktorica Agencije za sigurnosnu saradnju.

Prema najnovijim podacima koje su objavili državni i obrambeni dužnosnici, prodaja borbenog aviona F-35 firme Lockheed Martin Japanu iznosila je 23,11 milijardi dolara, što je predvodilo američki izvoz oružja.