Vlada ZDK odobrila isplatu poticaja poljoprivrednim proizvođačima

0

Na prijedlog Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila je set odluka o odobravanju sredstava poticaja poljoprivrednim proizvođačima, u ukupnom iznosu 117.348,40 KM.

Na ime podrške proizvodnji krastavca kornišona odobreno je 43.544,20 KM, a uslove iz javnog poziva za novčani podsticaj od 10 feninga po kilogramu kornišona dobila su 83 poljoprivredna proizvođača u ZDK.

Poticaj za držanje koka nosilja u ukupnom iznosu 43.657 KM dobilo je svih 10 farmi koje su se prijavile na javni poziv, a odobren im je poticaj od jedne KM po koki nosilji.

Za podršku proizvodnji paprike feferone podsticaj je dobio 31 proizvođač, kojima je odobreno ukupno 12.820,20 KM. Poticaj resornog ministarstva za proizvodnju feferone iznosi 10 feninga po kilogramu.

Vlada je odobrila i sredstva od 8.737 KM za provođenje mjera kliničkog pregleda pčelinjaka na zaraznu bolest Američka gnjiloća pčelinjeg legla, a sredstva će biti plasirana putem devet udruženja pčelara u ZDK-u.

Odobrena su i sredstva za sufinansiranje troškova uspostavljanja i implementacije Programa samokontrola kod subjekata u poslovanju s hranom, a devet registrovanih subjekata koji su se prijavili na javni poziv dobit će ukupno 8.590 KM, saopćeno je iz Pres-službe ZDK.