Vlada RS prihvatila zaduženje emisijom obveznica na međunarodnom tržištu

0

Vlada Republike Srpske donijela je na posebnoj sjednici Odluku o prihvatanju zaduženja Republike Srpske emisijom obveznica na međunarodnom finansijskom tržištu.

U skladu sa usvojenim Budžetom Republike Srpske za 2021. i Odlukom Narodne skupštine Republike Srpske o dugoročnom zaduženju za 2021. Republika Srpska je, putem Ministarstva finansija, 20. aprila uspješno iskoristila još uvijek povoljne uslove na međunarodnom finansijskom tržištu i prvi put emitovala 144A/REGS petogodišnje obveznice denominovane u eurima u iznosu od 300 miliona eura po kuponskoj stopi od 4,75 posto. Obveznice će biti izlistane na Londonskoj berzi kao jednoj od najvažnijih i najregulisanijih svjetskih berzi, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

U transakciji su učestvovala više od 54 fonda, banke i ostala kvalifikovani investitori sa diverzifikovanom geografskom lokacijom, od kojih su najveći i najznačajniji iz Velike Britanije, SAD, Švajcarske, Njemačke, te samo jedan finansijski investitor iz Republike Srpske, navedeno je u saopštenju.

Iz Vlade navode da je Republika Srpska ovom transakcijom nastavila aktivno da upravlja javnim dugom i u vrijeme krize izazvane pandemijom virusa korona.