Vlada FBiH razmatra mogućnost da se BH Telecom i HT Eronet zaduže za izgradnju brzih cesta u FBiH

0

Vlada FBiH razmatra ideju da BH Telekom kod komercijalnih banaka podigne kredit za investicije, uglavnom za izgradnju brzih cesta u FBiH, potvrdio je za Klix.ba premijer FBiH Fadil Novalić.

U posljednje vrijeme u javnosti se često spekulisalo o mogućoj prodaji BH Telecoma, posebno u kontekstu Pisma namjere koje su vlasti BiH uputile MMF-u.

U Pismu namjere Vlada FBiH je MMF-u obećala da će ići na temeljitu procjenu vrijednosti (due diligence) za preduzeća BH Telecom i HT Mostar do kraja oktobra/listopada 2016. godine (strukturalna odrednica), kao i da će se razgovarati o mogućnostima i modalitetima povećanja profitabilnosti ovih preduzeća kroz unapređenje korporativnog upravljanja ili prodajom dionica.

Premijer FBiH Fadil Novalić za Klix.ba kaže kako će se, uz pomoć Svjetske banke, pokušati detaljnom analizom povećati efikasnost ovih preduzeća, odnosno njihovi prihodi i dobit koji su godinama u padu.

“Nama treba jedna svjetska institucija koja će nam analizom ukazati kako popraviti stanje u telekom operaterima, prema kojim tržišnim nišama u budućnosti da idemo itd. To je besplatna pomoć nekih renomiranih svjetskih kompanija”, kaže Novalić.

Nezavisno od Pisma namjere MMF-u, u koaliciji u FBiH se, kako kaže Novalić, javila ideja da telekom i slične državne kompanije, ali prvenstveno telekomi, finansiraju izgradnju infrastrukturalnih objekata.

“Tu se uglavnom radi o brzim cestama za koje se ne možemo zadužiti na svjetskom tržištu jer se one uglavnom i ne naplaćuju pa ne možemo kreditorima garantirati povrat kao što možemo na autoputevima gdje imamo akcize i putarinu”, kaže Novalić.

Telekomi bi se zadužili a samo zaduženje podrazumijevalo bi i njihov kolateral, prije svega mjenični, pojašnjava Novalić.

“Cilj je da se telekomi zaduže i da tim novcem finansiraju izgradnju brzih cesta pri čemu bi oni bili i vlasnici tih cesti jer bi ih od kantona dobili kao koncesiju”, kaže Novalić.

Na pitanje da li bi BH Telekom i HT Eronet bili u stanju vraćati uzete kredite, posebno s obzirom na činjenicu da je HT Eronet u prvoj polovini 2016. iskazao gubitak od 1,1 milion KM Novalić kaže:

“HT Eronet je prvi put iskazao gubitak, ali to je polugodišnji izvještaj i ne mora značiti da će i godišnji izvještaj biti takav jer je moguće da čiste neke knjigovodstvene stavke. HT Eronet je prošle godine imao 8 miliona KM dobiti i on još nije u stanju da ima neki substancijalni gubitak, a moguće je da su imali i neke veće troškove amortizacije i sl. BH Telekom je dominantniji, imaju dobiti od 70-80 milion KM i zaustavili su propadanje evo već drugu godinu zaredom”. (Klix.ba)