Višković: 13,6 miliona KM za više od 18.000 radnika

0

Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je danas da će Vlada izdvojiti 13,6 miliona KM za 2.865 poslovnih subjekata i više od 18.000 radnika koji su indirektno trpjeli štetu od pandemije virusa korona.

Višković je na konferenciji za novinare nakon sjednice Upravnog odbora Kompenzacionog fonda Republike Srpske u Banjaluci rekao da mjerama Štaba za vanredne situacije nije bio zabranjen rad ovim subjektima, ali da su oni pretrpjeli štetu.

On je naveo da je na ovom planu napravljena većina rješenja, te da će sredstva od danas biti u fazi isplaćivanja.

“Privredni subjekti mogu očekivati da će isplata ovih sredstava krenuti od danas i da će to biti uskoro završeno. Ovo je pomoć privredi, a naša je želja da sačuvamo radna mjesta”, naglasio je Višković.

On je dodao da će pomoć biti uplaćivana i za druge privredne subjekte, uz napomenu da su resursi Vlade za vrijeme vanredne situacije i za komunikaciju uvijek na raspolaganju građanima.

Višković je rekao da je Vlada Republike Srpske dala pomoć za sve radnike iz firmi iz Federacije BiH /FBiH/ koji posluju u Republici Srpskoj.

“Apelujem da Poreska uprava FBiH i federalna Vlada to ispoštuju onako kako smo mi uradili”, istakao je Višković.

On je rekao da je ranije dogovoreno da na sjednice Upravnog odbora Kompenzacionog fonda budu pozivani predstavnici radnika, ali za sada bez prava odlučivanja.

Srna