Više od 14 tankera s naftom sedmicama nasukano: Obala ove zemlje postala plutajuće skladište

0

Više od deset tankera natovarenih sa 10 miliona barela ruske sirove nafte sorte Sokol sedmicama je nasukano na obalama Južne Koreje.

Nafta je dosad neprodata zbog američkih sankcija i problema sa plaćanjem, prema informacijama dva trgovca i podacima o isporuci.

Obim, jednak 1,3 miliona metričkih tona, predstavlja više od mjesec dana proizvodnje projekta Sahalin-1, nekada vodećeg poduhvata američkog najvećeg Exxon Mobila, koji je napustio Rusiju nakon krize u Ukrajini.

Sahalin-1 je bio jedan od prvih post-sovjetskih poslova u Rusiji sklopljenih prema sporazumu o podjeli proizvodnje. Kada je Exxon Mobil otišao 2022. godine, proizvodnja je pala na skoro nulu i od tada se nije u potpunosti oporavila.

Poteškoće u prodaji predstavljaju jedan od najznačajnijih izazova sa kojima se Moskva suočila otkako je Zapad uveo sankcije i jedan od najozbiljnijih poremećaja izvoza ruske nafte za dvije godine.

Danas je 14 brodova natovarenih Sokolom zaglavljeno oko južnokorejske luke Josu, uključujući 11 brodova Aframak i tri veoma velika broda za prevoz sirove nafte (VLCC), prema podacima LSEG-a, Kplera i trgovaca prenosi Reuters.

Količina uskladištena u tankerima predstavlja 45 dana proizvodnje sa Sahalina-1, što u prosjeku iznosi 220.000 barela dnevno, prenosi Telegraf biznis.